Martin Dougiamas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Martin Dougiamas
Date personale
Născut (54 de ani) Modificați la Wikidata
Perth, Australia de Vest, Australia Modificați la Wikidata
Cetățenie Australia Modificați la Wikidata
Ocupațieinformatician
președintele consiliului de administrație Modificați la Wikidata
Activitate
Alma Mater Curtin University[*][[Curtin University (university in Perth, Western Australia)|​]]  Modificați la Wikidata
Premii O'Reilly Open Source Award[*][[O'Reilly Open Source Award (award for outstanding contribution to open source)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

Martin Dougiamas (n. , Perth, Australia de Vest, Australia) este un pedagog și un cercetător în domeniul informaticii, care în prezent locuiește în Perth, Australia. Acesta a lucrat cu modele socialiste de predare și învățare on-line și s-a ocupat de dezvoltarea platformei open source de învățare Moodle.

Dougiamas este fondatorul și CEO-ul companiei Moodle Pty Ltd, înființată în 1999, care se ocupă de software-ul Moodle. (abrevierea de la englezescul Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment). [1]

Moodle este o platformă creată cu scopul de a facilita modul de predare al profesorilor prin crearea de cursuri online. Aceste cursuri se bazează pe interacțiune și pe întemeierea colaborativă a conținutului educațional. Serviciile sunt oferite prin MoodleCloud și prin Moodle Mobile App, contribuind la extinderea funcționalității Moodle la dispozitivele mobile. [2]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Fiind născut în deșert, în Australia de Vest, Martin Dougiamas a studiat de acasă în primii săi ani din viață. Aflându-se la 1000 km distanță de școala la care era repartizat, School of the Air, din Kalgoorlie, acesta și-a realizat educația primară printr-o formă de învățământ la distanță. Martin a fost nevoit să comunice prin aparat radio cu unde scurte, iar la fiecare câteva săptămâni documentele necesare îi erau trimise printr-un avion. Mai târziu, familia lui s-a mutat la Perth și a urmat școala primară West Balcatta și liceul Balcatta din suburbiile de nord. În cadrul unui interviu din 2010, acesta a afirmat că acest mod de învățământ neobișnuit a fost un rol semnificativ în fondarea platformei de învățare online. [3]
În timpul studiilor pentru masterat și doctorat, Dougiamas a început dezvoltarea setului de intrumente online care aveau să constituie Moodle.

Despre Moodle[modificare | modificare sursă]

Proiectul tezei de doctorat a lui Dougiamas a fost intitulat „Utilizarea software-ului Open Source pentru sprijinirea unei epistemologii specialiste de predare și învățare în comunitățile online de anchetă reflexivă”. Inițial, Moodle a fost creat drept experiment în cadrul tezei sale de doctorat dar adoptarea vastă a acestui subiect nu l-a lăsat să se oprească la nivelul de lucrare de cercetare. În 2015, Moodle a devenit cel mai cunoscut sistem de management al învățării, cu cel mai mare număr de utilizatori. În 2018, platforma se bucură de înregistrarea a 105 352 de site-uri, cu 139 966 695 de useri, în 229 de teritorii din întreaga lume. [4]

Organizarea platformei Moodle se realizează prin mai multe feluri de plugin-uri:

 • activități interactive;
 • categorii de resurse;
 • tipuri de întrebări;
 • teme grafice;
 • moduri de înscriere și autentificare;
 • filtre de conținut. [5]

Publicații[modificare | modificare sursă]

 • Dougiamas, M. and Taylor, P.C. (2003) Moodle: Using Learning Communities to Create an Open Source Course Management System. Proceedings of the EDMEDIA 2003 Conference, Honolulu, Hawaii.
 • Dougiamas, M. and Taylor, P.C. (2002) Interpretive analysis of an internet-based course constructed using a new courseware tool called Moodle. Proceedings of the Higher Education Research and Development Society of Australasia (HERDSA) 2002 Conference, Perth, Western Australia.
 • Taylor, P.C., Maor, D. & Dougiamas, M. (2001) Monitoring the Development of a Professional Community of Reflective Inquiry via the World Wide Web, Teaching and Learning Forum 2001, Curtin University of Technology.
 • Dougiamas, M. and Taylor, P.C. (2000) Improving the effectiveness of tools for Internet-based education, Teaching and Learning Forum 2000, Curtin University of Technology.
 • Fairholme, E., Dougiamas, M. and Dreher, H. (2000) Using on-line journals to stimulate reflective thinking, Teaching and Learning Forum 2000, Curtin University of Technology.
 • Dougiamas, M. (1992) Data-Driven Reconstruction of Planar Surfaces from Range Images, Computer Science Honours Dissertation, Curtin University of Technology, Perth, Australia.

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

În 2004, Dougiamas a fost descris de Brent Simpson ca fiind „unul dintre puținele cazuri în dezvoltarea platformelor open-source în care persoana potrivită cu personalitatea potrivită apare exact la momentul potrivit; Martin Dougiamas este Linus Torvalds din lumea LMS, iar software-ul lui este Linux al acestui software.”

În 2008, Martin a fost căștigătorul premiului Google-O'Reilly Open Source, din categoria Education Enabler. [6]

În 2016, Dougiamas a primit un doctorat onorific la Universitatea din Vic- Universitatea Centrală Din Catalonia „pentru contribuția sa la platformele open-source prin crearea Moodle.”

În 2018, Martin Dougiamas a primit un doctorat onorific la Universitatea Catolică din Leuven. [7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Despre Moodle”, Accesat la 31.10.2018.
 2. ^ „MoodleCloud”, Accesat la 31.10.2018.
 3. ^ „Interviu cu Martin Dougiamas”, Accesat la 31.10.2018.
 4. ^ „Statistici Moodle”, Accesat la 31.10.2018.
 5. ^ „Aplicația Moodle” Accesat la 31.10.2018.
 6. ^ „Google-O'Reilly Open Source”, Accesat la 31.10.2018
 7. ^ „Doctoratul onorific de la Universitatea Catolică din Louvain”, Accesat la 31.10.2018

Legături externe[modificare | modificare sursă]