Marina Anca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Marina Anca (n. , București, RSR) este o scriitoare franceză de origine română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Emigrată din România încă din copilărie, ea a scăpat ca prin urechile acului de timpurile regimului comunist în 1983, dar i-au trebuit 30 de ani ca să dezvăluie în prima ei carte „Când Omida devine fluture sau dictatura română văzută de o adolescentă liberă”[1] cum se petreceau lucrurile în România pe vremea aceea, și cu ce strîngere de inimă dar totodată bucurie și-a părăsit țara. După Revoluția din 1989 s-a întors la București din ce în ce mai des. Așa și-a luat avânt să-și așterne pe hârtie amintirile (publicate inițial în franceză în noiembrie 2013. Marina Anca și-a prezentat cartea tradusă în limba română chiar de ea la Institutul cultural, în cadrul Festivalului Filmului European - Editia 2014, pe data de 16 mai 2014, alături de Ada Solomon, producătoare și Vali Hotea, realizator, amândoi prieteni din copilărie. Versiunea franceză a cărții este în curs de re-editare.

Ea locuiește în Franța, la Paris, unde, după studii în comerț internațional și un masterat în drept, urmate de o carieră de douăzeci de ani în modă și publicitate, a abandonat totul să se consacre scrisului și fotografiei sub numele de artist Marina Anca. Doar prima ei carte a fost publicată cu primul prenume, cel al copilăriei, în frunte. Toți cititorii ei înțeleg de la sine alegerea dureroasă a schimbării de nume și de identitate.

Marina Anca este nepoata pictoriței Maria Droc. Versiunea franceză a cărții a fost re-editata în noiembrie 2016[2]

Prima ei lucrare publicată a fost prezentată la Paris de trei ori pîna în ziua de azi.[Când?] Ea a fost onorată de Cercul European pe data de 30 martie 2017[3], la Salonul Femeilor de Litere[4] pe data de 18 mai 2017 și la Festivalul Cărții de la Paris[5] pe data de 20 mai 2017.

Marina Anca va prezenta prima carte publicată pe 4 și 5 noiembrie 2017,[6] în castelul Ripaille, între Thonon și Evian pe lacul Léman, la Salonul de Carte 2017 din Ambroix,[7] ce va avea loc la 11 și 12 noiembrie, în Saint-Ambroix și la faimosul salon din Touquet pe 17 18 și 19 noiembrie 2017 [1] . Aceste evenimente sunt semnatare ale Convenției de evenimente literare.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Casa pionierilor n°1 din carte este librăria Cărturești Patria : [2]
  • Articol în ziarul La Ordinea Zilei [3]
  • Articol în primul număr al noii reviste la modă, Etiquette, alături de un articol al scriitorului Mircea Cărtărescu (martie 2016) [4]
  • Articol în franceză publicat imediat după apariția primei ediții, pe 15 noiembrie 2013 (imediat epuizată) : [5]
  • Articol apărut în revista România Mare: [6]