Sari la conținut

Maria de Capua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maria de Capua
Date personale
Născută985 d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedatăanii 1040 (55 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiPandulf al II-lea de Benevento Modificați la Wikidata
Frați și suroriLandulf al V-lea de Benevento
Pandulf al IV-lea de Capua Modificați la Wikidata
Căsătorită cuSergiu al II-lea de Amalfi (din ) Modificați la Wikidata
CopiiIoan al II-lea de Amalfi
Manso al II-lea de Amalfi Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară

Maria (n. 985 – cca. 1040) a fost una dintre fiicele principelui Pandulf al II-lea de Capua și de Benevento.

Maria a fost căsătorită cu ducele Sergiu al II-lea de Amafi în jurul datei de 26 aprilie 1002. Sora ei, Gaitelgrima era căsătorită cu principele Guaimar al III-lea de Salerno, iar frații săi, Landulf și Pandulf, au condus principatele de Benevento și Capua.

Maria a avut doi fii, Ioan și Manso. În 1028, împreună cu fiul său Manso a ocupat tronul Ducatului de Amalfi, alungându-i de la conducere pe soțul ei, Sergiu și pe celălalt fiu, Ioan, care s-au refugiat la Constantinopol. Aceasta a avut loc probabil în urma instigărilor și cu sprijinul fratelui ei, Pandulf. În 1029, Ioan a revenit și a depus atât pe Maria, cât și pe Manso.

În aprilie sau mai 1034, Ioan a fost din nou depus de către mama și fratele lui. De această dată, evenimentul a fost în mod clar rezultatul intervenției lui Pandulf, din cauză că fiica Mariei se căsătorise cu normandul Rainulf Drengot, devenit conte de Aversa, pentru a întări alianța dintre Pandulf și normanzii din sudul Italiei. Existența acestei fiice este consemnată în cronica lui Amato de Montecassino: "fiica patrikios-ului de Amalfi, care era nepoata principelui Pandulf, dat fiind că soția patrikios-ului era soția lui Pandulf." Identitatea acestei fiice produce confuzie.[1]

Maria a preluat titlul de ducissa et patricissa. Un indiciu al puterii sale este și acela că Manso nu a deținut niciun asemenea titlu, nici măcar primit din Bizanț, așa cum primiseră anterior tatăl și fratele său. În 1038, fratele ei Pandulf a fost depus din Capua, iar Ioan a putut să revină la Amalfi. Acesta l-a depus din nou pe fratele său Manso și s-a reconciliat cu Maria, care ulterior i s-a alăturat atunci când Manso a fost orbit și exilat în fortăreața din Castelluccia on Li Galli. Acest act de cruzime i-a revoltat pe amalfitani, care i-au depus pe amândoi și au acceptat domnia principelui Guaimar al IV-lea de Salerno.

  1. ^ Chalandon, p. 79, face din nepoata lui Pandulf o fiică a lui Manso.
  • Chronicon Amalfitanum, cca. 1300.
  • Mario Caravale (ed.), Dizionario Biografico degli Italiani: LV Ginammi – Giovanni da Crema, Roma, 2000.
  • Ferdinand Chalandon, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicilie, Paris, 1907.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]