Malhus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Malhu)
Muzeul Brooklyn – Urechea lui Malhus (L'oreille de Malchus) – James Tissot
O reprezentare a lui Petru lovindu-l cu sabia pe Malhus (circa 1520, Musée des Beaux-Arts de Dijon)[1]

Malhus /ˈmælkəs/ a fost un slujitor al marelui preot evreu Caiafa, care a participat la arestarea lui Isus, după cum este scris în cele patru evanghelii. Potrivit Bibliei, unul dintre ucenicii lui Isus, Simon Petru, fiind înarmat cu o sabie, a tăiat urechea slujitorului într-o încercare de a împiedica arestarea lui Isus.

Tăierea de către Petru a urechii lui Malhus este relatată în toate cele patru evanghelii canonice, în Matei 26:51, Marcu 14:47, Luca 22:50-51 și Ioan 18:10-11, dar Petru și Malhus sunt numiți doar în Evanghelia după Ioan. De asemenea, Evanghelia după Luca este singura evanghelie în care se spune că Isus l-a vindecat pe slujitor. Aceasta a fost ultima minune consemnată a lui Isus înainte de învierea sa.

Pasajul relevant din Evanghelia lui Ioan consemnează următoarele:

„10. Dar Simon-Petru, având sabie, a scos-o și a lovit pe sluga arhiereului și i-a tăiat urechea dreaptă; iar numele slugii era Malhus. 11. Deci a zis Iisus lui Petru: Pune sabia în teacă. Nu voi bea, oare, paharul pe care Mi l-a dat Tatăl?”

Deși respinge infailibilitatea biblică, James F. McGrath sugerează că această relatare reflectă un eveniment care s-ar fi întâmplat, deoarece primii creștini nu ar fi inventat o poveste în care s-ar fi prezentat ei înșiși ca fiind violenți.[2]

Mai departe în capitolul 18 (18:26) Ioan consemnează că o rudă de-a lui Malhus a fost martor al agresiunii lui Petru din Grădina Ghetsimani și l-a identificat pe Petru ca un adept al lui Hristos. Petru a negat acest lucru.

Thornton Wilder a scris o scurtă piesă intitulată „The Servant's Name Was Malchus”. Ea a apărut în volumul The Angel That Troubled the Waters and Other Plays.

Malhus a fost interpretat de Paul Brightwell în miniserialul de televiziune Biblia din 2013.

Malchus este o carte scrisă de W. G. Griffiths și publicată în 2002 de editura RiverOaks Publishing.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pictura îl reprezintă eronat pe Petru pe cale să-i taie urechea stângă a lui Malhus, Atât în Luca 22:50, cât și în Ioan 18:10 se spune că el „i-a tăiat urechea dreaptă”.
  2. ^ McGrath, James F., „The Case of the Severed Ear”, în Patheos, 20 septembrie 2014.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  •  Herbermann, Charles, ed. (). „Malchus”. Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.