Magdalena Ventura cu soțul și fiul ei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Magdalena Ventura cu soțul și fiul ei
Descriere generală
ArtistJosé de Ribera  Modificați la Wikidata
Datare  Modificați la Wikidata
Materialevopsea pe bază de ulei[*], pânză[*]  Modificați la Wikidata
Gengroup portrait[*][[group portrait (portrait of more than one person)|​]]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni212 cm×144 cm
AmplasareMuzeul Luvru[1]  Modificați la Wikidata, Fernando Afán de Ribera y Téllez-Girón[*][[Fernando Afán de Ribera y Téllez-Girón (diplomat (1583-1637))|​]][2]  Modificați la Wikidata
ColecțieMuseo Fundación Duque de Lerma[*][[Museo Fundación Duque de Lerma (museum in the Hospital de Tavera, Toledo, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata

Magdalena Ventura cu soțul și fiul ei sau Doamna cu barbă este o pictură în ulei pe pânză din 1631 a artistului spaniol Jusepe de Ribera. Acum face parte din colecția Fundación Casa Ducal de Medinaceli și este expusă la Muzeul Național Prado din Madrid.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Tabloul o prezintă pe Magdalena Ventura stând în picioare în timp ce își alăptează copilul, iar soțul acesteia stând în spatele ei, în umbră. În dreapta sunt două tăblițe de piatră scrise, cea de sus enumerând detaliile poveștii familiei lor în latină, proclamând-o ca O minune a naturii. A doua tăbliță exprimă natura neobișnuită a femeii, deoarece are un soț și încă un copil, și vorbește despre opera pictorului și mândria celui care a comandat pictura.

Pictura a fost menționată în diverse jurnale de epocă. Toate informațiile cunoscute despre Magdalena Ventura sunt derivate din citate și documente care se referă la pictură. Se presupune că Ducele de Alcalá a fost convins să comande pictura pe baza zvonurilor că ar fi auzit de ea. Tăblițele susțin că, la momentul picturii, femeia avea 52 de ani și începuse să îi crească păr facial încă de la 37 de ani. A avut cel puțin alți doi copii și era italiancă din regiunea Abruzzo. Probabil că Magdalena ajuta sau era principala sursă de venit a familiei - folosindu-se de faptul că avea o barbă lungă și netunsă, așa cum o arată și pictura. Aceasta este în contrast puternic cu barba tunsă mai la modă a soțului ei. Actul de a sta în picioare în timp ce alăptează este, de asemenea, o poziție neobișnuită pentru femeile din secolul al XVII-lea și a fost asociat cu relatările despre femei africane puternice care alăptează în moduri neobișnuite. Pictarea Magdalenei Ventura într-o asemenea manieră ar fi servit pentru a-i sublinia „bărbăția” și puterea.

Pictura făcea parte dintr-o galerie de portrete ale unor oameni considerați „neobișnuiți”, în special ale unor persoane cu caracteristici populare printre actele de călătorie ale perioadei, cum ar fi nanismul. Ulterior, Ribera a fost plătit să realizeze un alt portret, de data aceasta al unui băiat cu un picior strâmb, Băiatul cu picior strâmb, în 1642.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.artble.com/artists/jusepe_de_ribera/paintings/the_bearded_woman  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.fundacionmedinaceli.org/coleccion/fichaafondo.aspx?id=la-mujer-barbuda  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Format:Jusepe de Ribera