Magda Frank

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Magda Frank Fischer
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
Cluj, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedată (95 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Buenos Aires, Argentina Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Argentina.svg Argentina Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptoriță[*]
pictoriță Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculptură  Modificați la Wikidata
StudiiAcadémie Julian

Magda Frank Fischer (n. ,[1] Cluj, Austro-Ungaria – d. ,[2] Buenos Aires, Argentina) a fost o sculptoriță maghiaro-argentiniană de origine evreiască.

Viață[modificare | modificare sursă]

Ea s-a născut în Cluj-Napoca (Kolozsvár), Transilvania, care în acea vreme a aparținut Ungariei, dar în 1918 a devenit parte a României. Din cauza persecuției naziste, ea a părăsit Ungaria pentru a se stabili în Elveția. Câțiva ani mai târziu, s-a mutat la Paris pentru a studia la Academia Julian. În 1950, a sosit la Buenos Aires, în Argentina, pentru a-l vizita pe fratele ei, singurul membru de familie care era în viață. Aici a fost numită profesoară la Artes Visuales de Buenos Aires și lucrări ale sale au fost expuse la Galería Pizarro.[3] A participat la Premio Palanza Buenos Aires. A primit premiul Benito Quinquela Martín din partea Muzeului Eduardo Sívori și a fost onorată de Senatul Argentinian. La începutul anilor 1960 s-a mutat în Paris, unde a participat la Expoziția Internațională de Sculptură Contemporană la Muzeul Rodin. Lucrările sale fac parte din colecțiile de la Muzeul Național de Artă din Paris, Muzeul Național de Arte Plastice din Paris, Muzeul Național de Arte Plastice din Buenos Aires. Frank s-a mutat din nou în Argentina în 1995 și a construit Muzeul Casei Magda Frank în cartierul Saavedra la adresa Vedia 3546. A murit în 2010 în Buenos Aires, Argentina, la vârsta de 95 de ani.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Magda Frank, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  2. ^ a b Magda Frank, accesat în  
  3. ^ „Artistas húngaros” (în Spanish). Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires - Dirección General de Relaciones Institucionales. Secretaría General. Accesat în . 
  4. ^ „Murió la reconocida escultora Magda Frank”. Urgente24 (în Spanish). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Magda Frank