MacBook

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Macbook)
Un Macbook alb

Macbook este o serie de calculatoare portabile produse de Apple, Inc care a înlocuit seria iBook G4.

Prima serie a fost lansată pe 16 mai 2006 și folosea procesorul Intel Core Duo, care a fost îmbunătățit ulterior cu un Intel Core 2 Duo.

Cea mai noua serie a ieșit pe piață pe 18 mai 2010 si folosește video card-ul Nvidia 320m.

MacBook-ul original (2006)[modificare | modificare sursă]

Modelul MacBook a debutat pentru prima oară în 16 mai 2006, imediat după tranziția făcută de către Apple în a-și muta toate computerele de la folosirea procesorului PowerPC, făcut de către IBM, la procesoare tip x86, făcute de către Intel. Acesta a fost singurul Macbook disponibil atât în alb cât și în negru. La început, procesoarele disponibile au fost numai cele din familia Intel Core Duo, toate fiind dual-core, dar numai 32 de biți. La o actualizare succesivă au fost disponibile procesoarele Intel Core 2 duo, acestea având o arhitectură pe 64 de biți, mărind astfel considerabil performanța laptop-ului. Apple a fost criticat la lasnarea acestui laptop mult datorită faptului că nu a inclus o placă video dedicată, MacBook-ul bazându-se doar pe placa video integrată pe placa de bază, aceasta fiind Intel GMA 950, unde memoria video este împărțită cu memoria sistemului (RAM), cunoscută că nu ar fi tocmai performantă, mai ales având în vedere prețul computerului în care a fost inclusă.

MacBook Unibody (2009)[modificare | modificare sursă]

În anul 2009, Apple a actualizat substanțial MacBook-ul, dându-i un nou design de tip unibody, unde carcasa este făcută dintr-un singur mulaj de plastic, spre deosebire de mai multe bucăți creând o carcasă, astfel încât design-ul a devenit mai subțire și mai atrăgător totodată fiind mai rezistent. Au fost actualizate și componentele interne, procesorul ramânând tot de tip Intel Core 2 Duo, dar o generație mai nouă, în schimb placa video fiind semnificativ actualizată, Apple renunțând la utilizarea plăcii integrate de la Intel în favoarea unei plăci considerabil mai performantă de la Nvidia (GT 320m).

Sfârșitul[modificare | modificare sursă]

MacBook-ul alb a fost scos de pe piață în vara anului 2011 în favoarea MacBook Air, care fusese actualizat cu processoare și plăci grafice mai performante (de-asemenea portabilitatea mult crescută prin greutatea-i mult redusă de doar 1.35 kg și grosimea de doar 17mm la cel mai gros capăt și 3mm la cel mai subțire, față de 28mm și 2.1 kg), astfel nemaiavând nevoie de încă un laptop de 13" precum MacBook-ul din plastic.

Servisarea Macbook-urilor[modificare | modificare sursă]

S-au făcut cunoscuți de-a lungul timpului pe piața din România pe partea de reparații cei de la service-ul din zona Iancului, pe care îi puteți găsi aici Arhivat în , la Wayback Machine.. Sunt profesioniști iar calitatea lucrărilor este excepțională!

Sursa

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de MacBook