Maria Zaharia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Măriuca Zaharia)
Maria Zaharia
Date personale
Născută1905 Modificați la Wikidata
Pădureni, România[1] Modificați la Wikidata
Decedată (12 ani) Modificați la Wikidata
Mărășești, Vrancea, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Mausoleul eroilor de la Mărășești, locul de odihnă al Mariei Zaharia

Maria Zaharia (cunoscută și ca Măriuca Zaharia; n. 1905, Pădureni, Mărășești, Vrancea, România – d. , Mărășești, Vrancea, România) a fost o fetiță româncă de doisprezece ani, căzută eroic, în satul natal Pădureni, în luptele de pe frontul de la Mărășești din cadrul Primului Război Mondial. Drept recunoaștere a meritelor ei, a fost îngropată în Mausoleul de la Mărășești.

Literatură[modificare | modificare sursă]

Dumitru Almaș a imortalizat-o într-o povestire, în cartea Povestiri istorice:

Maria sau cum o alintau prietenii, Măriuca, trăia în satul Răzoare, la casa bunicului ei, Ion Zaharia. Frontul a ajuns în dreptul satului lor și acolo se da o cumplită bătălie între armata română și cea germană. De aceea satul a fost evacuat: adică toți sătenii și-au luat ce au putut fiecare și au plecat în altă parte, la adăpost, în munți. Numai moș Ion Zaharia a rămas în casa lui. A săpat șanț adânc în livadă. Aici se ascundea ori de câte ori nemții bombardau satul.

S-a întâmplat ca soldații români să instaleze un post de observație tocmai în nucul cel înalt și stufos din livada lui Moș Zaharia. Un ostaș urca în vârful acelui pom, se așeza pe ramurile mai groase, ascuns în frunze. Și de acolo, cu un binoclu, supraveghea mișcările dușmanului. Ceea ce vedea, povestea sergentului care sta jos, la tulpina nucului, cu receptorul telefonului în mână. Sergentul transmitea artileriștilor, prin telefon, cele văzute.

Almaș povestește în continuare cum fata deprinde „meșteșugul” observației, înlocuindu-l în cele din urmă pe ostașul din copac, când este lovit de dușmani. Astfel ea ajută armata română în luptă, până când este doborâtă la rândul ei de focul inamic. Povestirea scurtă este foarte populară, fiind prezentă în manualele pentru clasele primare.

Film[modificare | modificare sursă]

Figura Măriucăi a fost ficționalizată și în filmul artistic Baladă pentru Măriuca (1969), realizat în regia lui Constantin Neagu.[2] Rolul a fost interpretat de Brândușa Hudescu.[3][4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Măriuca Zaharia, fetița eroină care nu mai are loc în istoria românilor 
  2. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei până la data de 31.12.2006 și 2007” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Povestea Măriucăi Zaharia, eroina de la Mărășești Arhivat în , la Wayback Machine., Obiectiv de Vaslui, 24 iunie 2010. Accesat la 12 februrie 2013
  4. ^ Balada pentru Mariuca la Internet Movie Database

Legături externe[modificare | modificare sursă]