Mănăstirea Tatev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Tatev

Complexul mănăstirii Tatev și zidurile sale
Informații generale
Confesiuneapostolică armeană
Jurisdicție religioasăSyownyac’ t’em[*][[Syownyac’ t’em (Armenian Apostolic diocese)|​]]  Modificați la Wikidata
LocalitateTatev⁠(d), Provincia Syunik, Armenia
provincie[*]Provincia Syunik
Coordonate39°22′46″N 46°15′00″E / 39.379367°N 46.250031°E ({{PAGENAME}})
Date despre construcție
Stil arhitectonicarmenesc
Istoric
Data începeriisecolul al IX-lea d.Hr.  Modificați la Wikidata
Perioadă construcțiesecolul al IX-lea
Localizare

Mănăstirea Tatev (armeană Տաթևի վանք Tat'evi vank') este o mănăstire apostolică armeană din secolul al IX-lea, localizată pe un platou mare de bazalt, lângă satul Tatev⁠(d) din Provincia Syunik, în Armenia de sud-est. Prin termenul „Tatev” se face referire adesea la mănăstire. Ansamblul monastic se află la marginea unui defileu adânc al râului Vorotan⁠(d). Tatev este cunoscută ca sediu episcopal al Syunikului și a jucat un rol semnificativ în istoria regiunii ca centru al activității economice, politice, spirituale și culturale.

În secolele XIV și XV, mănăstirea a găzduit una dintre cele mai importante universități armene medievale, Universitatea de la Tatev, care a contribuit la afirmarea științei, religiei și filosofiei, reproducerea de cărți și dezvoltarea picturii în miniatură. Savanții de la Universitatea Tatev au contribuit la conservarea culturii armene și a crezului în timpul uneia dintre cele mai turbulente perioade din istoria neamului armenesc.

Mănăstirea este „cel mai bine cunoscut sit” din Syunik.[1] Aripile Tatevului⁠(d), un funicular ce leagă Tatevul de satul Halidzor⁠(d) a fost deschis publicului în octombrie 2010.[2][3] A fost inclus în Guinness World Records drept cel mai lung drum dublu de cabină de funicular din lume.[4]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Holding, Nicholas (). Armenia with Nagorno Karabagh (ed. 3rd). Chalfont St. Peter, Bucks: Bradt Travel Guides. p. 255. ISBN 9781841623450. 
  2. ^ „World's longest cable car line opens in Armenia”. Agence France-Presse. . Accesat în . 
  3. ^ „Armenia Launches World's Longest [http://www.tatever.am/en/wings-of-tatev-aerial-roadway Aerial Tramway]”. Radio Free Europe/Radio Liberty. . Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  4. ^ „Longest non-stop double track cable car”. Guinness World Records. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]