Lupul negru (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Lupul negru)
Lupul negru
Černý vlk

Afișul românesc al filmului
Titlu originalČerný vlk
Genfilm dramatic
film de crimă
film de aventuri
RegizorStanislav Černý
ScenaristKarel Fabián
Stanislav Černý
Karel Cop
Bazat peromanul omonim al scriitorului Karel Fabián
StudioStudioul Barrandov
Director de imagineJiří Tarantík
MontajMiroslav Hájek
MuzicaMiloš Vacek
DistribuțieFrantišek Peterka
Radovan Lukavský
Josef Hajdučík
Petr Haničinec
Premiera4 februarie 1972
Premiera în România  (1972-07-24)
Durata91 minute
alb-negru
ȚaraCehoslovacia Cehoslovacia
Limba originalăcehă
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Lupul negru (titlul original: în cehă Černý vlk) este un film dramatic de aventuri cehoslovac, realizat în 1972 de regizorul Stanislav Černý bazat pe romanul omonim (1942, revizuit în 1965) de Karel Fabián, protagoniști fiind actorii František Peterka, Radovan Lukavský, Josef Hajdučík și Petr Haničinec.[1]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În pădurea deasă de la marginea Pădurii Boemiei veghează doi polițiști de frontieră, pușcașul Kučera și conducătorul de câini Štencl, căruia lenevia și stângăcia i-au adus porecla Bambula (prostovan). Câinele oficial al armatei, cățeaua Liza, prinde mirosul unui câine străin din partea germană, Lupul negru. Își roade lesa și fuge. Curând după aceea, granița a fost atacată. Cei doi soldați sunt răniți de focuri de armă care urmează, dar împușcătura lui Štencl lovește ținta, iar intrusul, o femeie atrăgătoare într-un tricou negru, este găsită moartă. Ancheta descoperă că aceasta era un agent care cunoștea pe cineva dintre localnici.

Toți localnicii sunt chemați să identifice cadavrul, dar nimeni nu recunoaște că o știe pe femeie. Doar tăietorul de lemne Franěk știe foarte bine cine este. Inge îi fusese colegă și iubita cu ani în urmă, pe vremea când amândoi lucrau la circ. S-au reîntâlnit recent și el îi promisese ajutor și un loc unde să se ascundă. Franěk se preface că este prieten cu polițiștii de frontieră, dar la ce se poate gândi acum este răzbunarea pentru moartea lui Inge. Îl ia pe Lupul negru, care a urmat-o pe Liza înapoi în divizie, și bate brutal câinele în coliba sa izolată.

Bambula și Kučera au o ceartă pentru Mařenka, dar fata frivolă îi uită curând pe amândoi și își găsește un alt iubit. Kučera a început să bea pentru a-și reveni din povestea sa de dragoste nefericită și este împușcat în timp ce mergea într-o noapte la cârciumă. Cu puțin timp înainte, Franěk a aflat de la Bambula că el și Kučera au fost cei care au împușcat-o pe Inge în serviciul lor de gardă.

Lupul negru îl descoperă pe infractor. Urmele de pe capcana de fier care a ucis cățelul lui și al lui Liza îl duc la Franěk, iar câinele îl atacă pe crudul tăietor de lemne. Franěk caută adăpost la polițiștii de frontieră, dar aceștia au deja câteva dovezi indirecte împotriva lui. Îngrozit de Lupul negru furios, tăietorul de lemne recunoaște totul.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]