Sari la conținut

Ludvík Vrána

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ludvík Vrána
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Tovačov⁠(d), regiunea Olomouc, Cehia[2] Modificați la Wikidata
Decedat1969 (85 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Cehoslovacia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[3] Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
preot catolic[*] Modificați la Wikidata

Ludvík Vrána (n. 2 octombrie 1883[4] – d. 1969) a fost un preot romano-catolic morav, scriitor și traducător, colaborator al lui Josef Florian.

S-a născut în localitatea Tovačov din Moravia, în familia măcelarului Josef Vrána și al soției lui, Anežka, născută Lipčíková.[4] A urmat studii teologice și a fost hirotonit preot în 1907, fiind numit capelan la Kunštát, apoi mutat în 1910 la Babice u Lesonic. Aici a slujit ca vicar al parohului P. Josef Ševčík, care l-a prezentat scriitorului și traducătorului Josef Florian din Stará Říše. Florian era perceput de către reprezentanții oficiali ai Bisericii Catolice ca o personalitate oarecum problematică și, prin urmare, preoții care au colaborat cu el au fost sancționați în mod diferit. Ludvík Vrána a fost transferat ca pedeapsă după un an de slujire la Babice[5] la Oslavany (cu câțiva ani mai înainte fusese transferat de la Babice din același motiv preotul Jakub Deml).

Deoarece nu a întrerupt relația cu Florian și cu colaboratorii acestuia, el a fost în cele din urmă suspendat. S-a mutat la Josef Florian în Stará Říše, slujind ca preot în capela privată a lui Florian. Acolo s-a dedicat activității de traducere, traducând în limba cehă scrierile lui G. K. Chesterton și Franz Kafka. În anul 1929 a trebuit să plece din Stará Říše deoarece a fost amenințat cu excomunicarea dacă nu făcea acest lucru.

În anul 1931 a fost numit administratorul micii parohii Lísek u Bystřice nad Pernštejnem. A trebuit să întrerupă orice contact scris cu Florian. A slujit la Lísek timp de 34 de ani. Se spune că obișnuia în zilele de duminică să dea credincioșilor de mâncare din motive ascetice.[6] A murit în anul 1969.

  1. ^ The Fine Art Archive, accesat în  
  2. ^ a b c Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  4. ^ a b Matrika narozených, Tovačov, 169-1896, snímek 191[nefuncțională]
  5. ^ „Îl iubea pe dl. Florian, îi plăceau toți prietenii domnului Florian și a fost transferat ca pedeapsă la Oslavany, lângă Brno.” (Jakub Deml în scrisoarea către P. Matěj Fencl din 14 ianuarie 1911)
  6. ^ Jiří Olič: Noví mučedníci, žádní svatí, în Listy, Dvouměsíčník pro kulturu a dialog 4/2004 (accesibilă online[nefuncționalăarhivă])
  • I. Mrázková, Š. Kořínková (edit.) Jakub Deml, Korespondence. Dopisy Jakuba Demla příteli Josefu Ševčíkovi do Babic, str. 201–202, ISBN 978-80-7272-217-4