Lovitura de stat din Siria din 1963

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lovitura de stat din Siria din 1963
Parte din Arab Cold War[*][[Arab Cold War (period of political rivalry in the Arab world)|​]] Modificați la Wikidata

Membrii Comitetului Militar Salim Hatum (stânga), Muhammad Umran (centru) și Salah Jadid (dreapta) sărbătoresc succesul loviturii de stat
Informații generale
Perioadă8 martie 1963
LocSiria
RezultatLovitura de stat a avut succes
Beligeranți
Siria Republica Arabă Siriană
  • Partidul Național
  • Partidul Popular
  • Frăția Musulmană
  • Mișcarea Arabă de Eliberare
  • Partidul Ba'ath
  • Biroul Militar
  • Conducători
    Siria Nazim al-Kudsi#
    (Președintele Siriei)
    Siria Khalid al-Azm#
    (Prim-ministrul Siriei)
    Ziad al-Hariri
    Muhammad Umran
    Salah Jadid
    Hafez al-Assad
    Rashid al-Qutayni
    Muhammad al-Sufi
    Jassem Alwan
    Amin al-Hafiz
    Salim Hatum
    Pierderi
    820 uciși[1]

    Lovitura de stat din Siria din 1963 a fost o lovitură de stat militară care a avut loc în Siria la . A fost denumită de guvernul sirian ca Revoluția din 8 martie (în arabă: ثورة الثامن من آذار) și a avut ca efect preluarea puterii în Siria de către comitetul militar al filialei regionale siriene a Partidului Arab Socialist Ba'ath. Planificarea și desfășurarea conspirației au fost inspirate de lovitura militară efectuată de filialele regionale Ba'ath din Irak în 1963.

    Lovitura de stat a fost planificată de comitetul militar, mai degrabă decât de conducerea civilă a Partidului Ba'ath, dar Michel Aflaq, liderul partidului și filozof, a fost de acord cu conspirația. Membrii conducători ai comitetului militar pe tot parcursul procesului de planificare și imediat după preluarea puterii au fost Muhammad Umran, Salah Jadid și Hafez al-Assad, care aparțineau comunității minoritare de alauiți. Comitetul a obținut sprijinul a doi nasseriști, Rashid al-Qutayni și Muhammad al-Sufi și independentul Ziad al-Hariri. Lovitura de stat a fost planificată inițial pentru , dar a fost amânată cu o zi după ce guvernul a descoperit unde plănuiau să se adune conspiratorii. După lovitură de stat, comitetul militar baathist a inițiat o serie de epurări care au modificat structura forțelor armate siriene; prin înlocuirea a 90% din corpului de ofițeri cu alauiți. Președintele Nazim al-Qudsi și prim-ministrul Khalid al-Azm au fost destituiți și arestați.

    Lovitura de stat din 8 martie a pus capăt erei experimentelor democratice în Republica Siriană postcolonială și a transformat Siria într-un stat cu partid unic, care exercită o dominație totalitară asupra vieții de zi cu zi. Lovitura de stat a dus la ascensiunea sistemului baathist, care exercită un control extins asupra sferelor sociale, economice, politice, educaționale și religioase prin represiune brutală și teroare de stat. Partidul Arab Socialist Baath și-a menținut controlul asupra puterii timp de peste șase decenii, prin controlul său asupra armatei, aparatului de securitate, sistemului politic și Mukhabarat, țara fiind condusă de secretarul său general Bashar al-Assad din 2000.[2]

    Note[modificare | modificare sursă]

    1. ^ Hopwood 1988, p. 45.
    2. ^ Kassam, Becker, Kamal, Maria (16 May 2023). "Syrians of today, Germans of tomorrow: the effect of initial placement on the political interest of Syrian refugees in Germany". Frontiers in Political Science. 5: 2, 3. doi:10.3389/fpos.2023.1100446.

    Bibliografie[modificare | modificare sursă]

    • Commins, David D. (). Historical Dictionary of Syria. Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-4934-1. Arhivat din original la . Accesat în . 
    • Hinnebusch, Raymond (). Syria: Revolution from Above (ed. 1st). Routledge. ISBN 978-0-415-26779-3. 
    • Hopwood, Derek (). Syria 1945–1986: Politics and SocietyNecesită înregistrare gratuită. Routledge. ISBN 978-0-04-445046-7. 
    • Moubayed, Sami M. (). Steel & Silk: Men and Women who shaped Syria 1900–2000. Cune Press. ISBN 978-1-885942-41-8. 
    • Mufti, Malik (). Sovereign Creations: Pan-Arabism and Political Order in Syria and IraqNecesită înregistrare gratuită. Cornell University Press. ISBN 0-8014-3168-9. Alwan Syria 1962. 
    • Rabinovich, Itamar (). Syria Under the Baʻth, 1963–66: The Army Party Symbiosis. Transaction Publishers. ISBN 9780706512663. Arhivat din original la . Accesat în . 
    • Seale, Patrick (). Asad of Syria: The Struggle for the Middle East. University of California Press. ISBN 978-0-520-06976-3. 
    • Political Studies and Public Administration Department of the American University of Beirut (). Chronology of Arab Politics. 1. American University of Beirut. Political Studies and Public Administration Department.