Luminița Iacobescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Loumi Iacobesco)
Luminița Iacobescu

Actrița Luminița Iacobescu
Date personale
Născută (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România
Franţa Franța
Ocupațieactriță de teatru
actriță de film
Activitate
Alma materIATC
Alte numeLoumi Iacobesco
Ani de activitate1966 – 1969 (România)
din 1970 – (Franța și Germania)

Luminița Iacobescu (n. , București, România) este o actriță română de teatru și film. După căsătorie, s-a mutat în Franța luând numele de Loumi Iacobesco.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Tudor (1963), Camera albă (1965), Ultimul mohican (1968) și Lacombe Lucien (1974).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Luminița Iacobescu s-a născut la 15 mai 1943 în București. A absolvit Actoria la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1966 la clasa prof. George Carabin. După absolvire a jucat pentru un scurt timp la Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, în doar trei piese de teatru.

Debutul în cinematografie la făcut încă din primul an de studenție cu filmul regizat de Lucian Bratu, Tudor, interpretând rolul Tincuței, alături de Emanoil Petruț, George Vraca și Alexandru Giugaru. Al doilea rol de film a fost cel al Sabinei Lipan, din filmul Calea Victoriei sau cheia visurilor, în regia lui Marius Teodorescu în care a jucat alături de Nicolae Dinică și Geo Barton.

La prima ediție a Festivalului „Cerbul de Aur” de la Brașov, care a avut loc în 1968, a fost prezentatoarea concursului, alături de Stela Popescu și Iurie Darie[2][3].

Tot în 1968 a fost invitată să joace rolul Corei Monroe în Ultimul Mohican (Die Lederstrumpfgeschichten), film bazat pe romanul lui James Fenimore Cooper, în regia lui Jean Dréville, Pierre Gaspard-Huit și Sergiu Nicolaescu.

Căsătorindu-se cu un pianist francez pe care l-a cunoscut la „Festivalul Cerbul de Aur”, se stabilește în Franța la Paris.

În Franța, continuă cariera sa de actriță, fiind distribuită în filme și seriale de televiziune, jucând sub numele de Loumi Jacobesco. Astfel joacă rolulul principal al Mariannei, în Rue de Buci (1972) și al Hildei Muramer, în filmul omonim, sau pe Betty Beaulieu în Lacombe Lucien de Louis Malle, film nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

în România
în Franța și Germania, ca Loumi Iacobesco

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Luminița Iacobescu 
  2. ^ 50 de ani de la prima ediție a „Cerbului de Aur”, accesat la 15 februarie 2022
  3. ^ Cum a ajuns Stela Popescu să prezinte prima ediție a festivalului «Cerbul de Aur» (videoclipul de la deschiderea festivalului), accesat la 15 februarie 2022

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Luminița Iacobescu la Wikimedia Commons