Sari la conținut

Lonely shepherd

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„Lonely shepherd”
Cântec

Păstorul singuratic, cunoscută și sub numele de „Einsamer Hirte” sau „Der einsame Hirte” în germană sau „El pastor solitario” în spaniolă, este o piesă instrumentală compusă de James Last, lansată pentru prima dată într-o înregistrare cu naistul român Gheorghe Zamfir.

„Păstorul singuratic” a fost publicat pe albumul lui Last din 1977, „Amintiri din Rusia” (Russland Erinnerungen).În același an, piesa a fost lansată și ca single, ajungând pe locul 22 în topurile muzicale din Germania. Datorită acestei înregistrări, Gheorghe Zamfir, care publicase deja o serie de discuri, a obținut un succes internațional. Printre altele, l-a acompaniat pe Last în turneul său din 1978.

„Păstorul singuratic” a fost utilizată în mod repetat ca coloană sonoră. În 1979, a fost folosită ca melodie principală pentru serialul de televiziune în șase părți „Aurul Deșertului” (Das Gold der Wüste). În 1983 a fost folosită ca temă de dragoste a serialului venezuelean „Chao, Cristina”, produs de rețeaua de televiziune venezueleană RCTV⁠(d), și din nou în 1984 în scurtmetrajul de animație nominalizat la Oscar, „Paradisul”. În 2003, Quentin Tarantino a folosit înregistrarea ca coloană sonoră într-o scenă și în genericul de final al filmului său „Kill Bill: Volumul 1”. Pe DVD, Gheorghe Zamfir este creditat greșit ca fiind producătorul piesei.

Piesa se bucură de o popularitate neîntreruptă și până astăzi, fiind reînregistrată de numeroși artiști. O versiune rap de Lamar din 1999 a avut un succes considerabil, la fel și o versiune de Leo Rojas⁠(d), care i-a permis să câștige concursul de talente TV „Das Supertalent” în decembrie 2011. Din 2024, interpretarea piesei de către Zamfir și Orchestra Johann Strauss⁠(d) a lui André Rieu pe YouTube are peste 175 de milioane de vizualizări⁠(d).