Lone Horn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lone Horn
Date personale
Născut1812 Modificați la Wikidata
Decedat1877 (65 de ani) Modificați la Wikidata
Bear Butte⁠(d), Dakota de Sud, SUA Modificați la Wikidata
PărințiCal Nebun Modificați la Wikidata
CopiiElan Pestriț
Touch the Clouds Modificați la Wikidata
Ocupațieșef de trib[*] Modificați la Wikidata

Lone Horn (în lakota: Hewáŋžiča; în ortografie istorică „Heh-won-ge-chat” sau „Ha-wón-je-tah”), cunoscut și sub denumirea de One Horn (n. 1812 – d. 1877, Bear Butte⁠(d), Dakota de Sud, SUA), a fost o căpetenie a grupului Wakpokinyan din cadrul tribului Miniconjou Lakota, născută în teritoriile de astăzi ale Dakotei de Sud.

Fiii lui Lone Horn au fost Elan Pestriț (cunoscut mai târziu ca Big Foot) și Touch the Clouds. Rattling Blanket Woman îi era soră, iar Crazy Horse nepot.[1] Acesta a fost unul dintre semnatarii Tratatului de la Fort Laramie din 1868.[2] Old Chief Smoke⁠(d) (1774–1864) a fost unchiul matern al căpeteniei.

Lone Horn a murit lângă Bear Butte⁠(d) în 1877 din cauze naturale. După moartea lui Lone Horn, fiul său adoptiv, Spotted Elk, a devenit căpetenie a Minneconjou, fiind ucis împreună cu membrii tribului său în Masacrul de la Wounded Knee din 1890.

Descrierea lui George Catlin[modificare | modificare sursă]

În 1832, George Catlin⁠(d) a realizat portretul lui One Horn la Fort Pierre, Dakota de Sud⁠(d). Revenit în estul țării, Catlin a redactat următoarea descriere a căpeteniei:[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sundstrom, Linea. „The Thin Elk/Steamboat Winter Count”. Saint Francis Mission. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Fort Laramie Treaty”. Creighton.edu. Arhivat din original la . 
  3. ^ George Catlin. Letters and notes on the manners, customs, and conditions of the North.