Lisse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lisse
—  Oraș  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Lisse (Țările de Jos)
Poziția geografică în Țările de Jos
Coordonate: 52°15′35″N 4°33′40″E ({{PAGENAME}}) / 52.259722222222°N 4.5611111111111°E

ȚarăȚările de Jos Țările de Jos
ProvincieOlanda de Sud

ComponențăDe Engel[*][[De Engel (buurtschap in Lisse)|​]],Halfweg[*][[Halfweg |​]]

Guvernare
 - PrimarLies Spruit[*][[Lies Spruit (politiciană olandeză)|​]] (Partij van de Arbeid, )

Suprafață
 - Total16,11 km²
Altitudinem.d.m.

Populație (2007)[1]
 - Total21,981 locuitori
 - Densitate1,4 loc./km²

Fus orarUTC+1
Cod poștal2160–2163

Prezență online
www.lisse.nl
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Lisse
Poziția localității Lisse
Poziția localității Lisse

Lisse este o comună și o localitate în provincia Olanda de Sud, Țările de Jos. Comuna acoperă o suprafață de 16,11 km ², din care 0,41 km este apă. Populația sa este de 21.864 locuitori (1 noiembrie 2006)..

Localități componente[modificare | modificare sursă]

Lisse, De Engel.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria orașului Lisse este strâns legată și similara cu cele ale orașelor vecine: Hillegom și Sassenheim. Bazat pe un document de la 1198, care face mențiunea oficială a numelui orasului, Lisse a sărbătorit 800 de ani în 1998, deși există o indicație a faptului că a existat deja o localitate acolo în secolul al X-lea.

În Evul Mediu, Lisse a fost o mică localitate; existau doar 50 de case în 1500. Din cauza războaielor prelungite (în special a războaielor lui Carol Temerarul și a Războiului de optzeci de ani), localitatea era predominant săracă. Populația trăa din agricultură, creșterea animalelor, precum și din recoltarea de turbă.

În secolele XVII si XVIII, Lisse a fost, la fel ca Hillegom, casa multor domenii ale unor negustori bogați și a nobilimii. Pădurile și grădinile din domeniile Keukenhof, Meerenburg, Wildlust, Zandvliet, Overduin en Akervoorde, Wassergeest, Grotenhof, Ter Specke, Dubbelhoven, Rosendaal, Veenenburg en Berkhout], Middelburg, Ter Beek și Uytermeer adaugă orașului frumusețe și glorie.

Totuși, în următoarele secole, toate aceste domenii (cu excepția Keukenhof) a fost eliminate pentru a face loc pentru cultivarea florilor cu bulbi. Solurile nisipoase din împrejurimile Lisse au fost extrem de potrivite pentru aceste culturi. Dunele din apropiere au fost săpate și pădurile reduse progresiv în timp, pentru mai multe culturi de flori. Acest lucru a adus prosperitate și a condus la ocuparea forței de muncă în acesta zona.

Note[modificare | modificare sursă]