Sari la conținut

Licențe Creative Commons

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sigla Creative Commons
Un videoclip care explică modul în care licențele Creative Commons pot fi utilizate împreună cu contracte comerciale de licențiere

O licență Creative Commons (CC) este una dintre mai multe tipuri de licențe de drepturi de autor care permit distribuirea liberă a unei opere protejate prin drepturi de autor. O licență CC este utilizată atunci când un autor dorește să acorde altor persoane dreptul de a partaja, de a utiliza și de a construi pe baza unei opere pe care autorul a creat-o. CC oferă autorului flexibilitate (de exemplu, acesta ar putea alege să permită numai utilizări necomerciale ale unei anumite lucrări) și protejează persoanele care folosesc sau redistribuie opera unui autor de preocupările privind încălcarea drepturilor de autor, atâta timp cât respectă condițiile care sunt specificate în licența prin care autorul distribuie opera.[1][2][3][4][5]

Există mai multe tipuri de licențe Creative Commons. Fiecare licență diferă prin mai multe combinații care condiționează termenii licenței. Acestea au fost lansate inițial pe 16 decembrie 2002, de Creative Commons, o corporație non-profit din SUA fondată în 2001. Au existat, de asemenea, cinci versiuni ale suitei de licențe, numerotate de la 1.0 la 4.0.[6] Lansată în noiembrie 2013, suita de licențe 4.0 este cea mai actuală. În timp ce licența Creative Commons a fost inițial bazată pe sistemul juridic american, acum există mai multe variante de jurisdicție Creative Commons care sunt adaptate cu legislațiile naționale.[7][8]

În octombrie 2014, Open Knowledge Foundation a aprobat licențele Creative Commons CC BY, CC BY-SA și CC0 ca fiind conforme „Definiției deschise” pentru conținut și date.[9][10][11]

Spectrul de licențe Creative Commons între domeniul public (sus) și toate drepturile rezervate (jos). Partea stângă indică cazurile de utilizare permise, partea dreaptă elementele licenței. Zona verde închis indică licențele compatibile cu Free Cultural Works, cele două zone verzi compatibilitatea cu cultura Remix.
Utilizarea licenței CC în 2014 (sus și mijloc), utilizarea licențelor compatibile „Lucrări culturale gratuite” 2010 până în 2014 (jos)

Toate licențele CC acordă „drepturi primare”, cum ar fi dreptul de a distribui lucrarea protejată prin drepturi de autor în întreaga lume în scopuri necomerciale și fără modificări.[12] În plus, diferite versiuni de licență permit drepturi diferite, așa cum se arată în acest tabel:

Pictogramă Drept de Descriere
Attribution Atribuire (BY) Cei care folosesc licența pot copia, distribui, afișa, interpreta și realiza opere derivate bazate pe acesta numai dacă creditează autorul sau licențiatorul ( atribuire ) în modul specificat de acestea. Începând cu versiunea 2.0, toate licențele Creative Commons necesită creditarea autorului și includ elementul BY. Literele BY nu sunt o abreviere, spre deosebire de celelalte drepturi.
Share-alike Partajare la fel (SA) Cei care folosesc licența pot distribui opere derivate numai sub o licență similară („nu mai restrictivă decât”) licenței care guvernează opera originală. (Vezi și Copyleft.) Fără SA (share-alike), operele derivate ar putea fi licențiate ulterior cu licențe compatibile, dar mai restrictive, de exemplu CC BY la CC BY-NC.
Non-commercial Necomercial (NC) Cei care folosesc licența pot copia, distribui, afișa, executa opera și pot realiza opere derivate bazate pe aceasta doar în scopuri necomerciale.
Non-derivative Fără lucrări derivate (ND) Cei care folosesc licența pot copia, distribui, afișa și executa numai varianta originala ale operei, nu opere derivate și remixuri bazate pe aceasta. Începând cu versiunea 4.0, operele derivate sunt permise, dar nu trebuie partajate.
  1. ^ Shergill, Sanjeet (). „The teacher's guide to Creative Commons licenses”. Open Education Europa. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „What are Creative Commons licenses?”. Wageningen University & Research. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Creative Commons licenses”. University of Michigan Library. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Creative Commons licenses” (PDF). University of Glasgow. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ „The Creative Commons licenses”. UNESCO. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „License Versions”. Creative Commons Wiki. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Creative Commons | University of Minnesota Libraries”. www.lib.umn.edu (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ „What Is a Creative Commons License?”. Copyright Alliance (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Open Definition 2.1”. Open Definition. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Conformant Licenses”. Open Definition. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Vollmer, Timothy (). „Creative Commons 4.0 BY and BY-SA licenses approved conformant with the Open Definition”. Creative Commons (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Baseline Rights”. Creative Commons. . Arhivat din original la . Accesat în .