Larisa Popova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Medalii olimpice
Canotaj
Argint Montreal 1976 4+1 rame
Aur Moscova 1980 2 vâsle

Larisa Aleksandrova-Popova (n. 9 aprilie 1957, Tiraspol) este o canotoare din Republica Moldova, medaliată cu aur la Moscova 1980.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Larisa Aleksandrova-Popova s-a născut la data de 9 aprilie 1957 în orașul Tiraspol. A fost o multiplă campioană de canotaj a RSS Moldovenească, a fostei URSS și mondială. A primit titlul de maestru al sportului la canotaj.

A făcut parte din echipa de canotaj academic - 4+1 rame a URSS, alături de Ana Kondracina, Mira Briunina, Galina Ermolaeva și Nadejda Cernișeva, care a obținut medalia de argint la Montreal 1976.

La Moscova 1980, a făcut parte, împreună cu bielorusa Yelena Khloptseva, din echipajul de canotaj academic - schif două vâsle al URSS care a obținut medalia de aur. Larisa Popova a devenit prima reprezentantă a actualei Republici Moldova care a cucerit titlul de campioană olimpică.

În prezent, Larisa Popova este membră a Executivului Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova.

În anul 2003, Comitetul Internațional Olimpic i-a atribuit trofeul “Femeia si Sportul”, oferit drept recunoștință pentru realizările și contribuțiile deosebite în vederea dezvoltării, încurajării și întăririi poziției deținute de femei și fete la toate nivelurile sportului.