La Familia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
La Familia
Lafamilia.JPG
La Familia în concert. De la stânga: Puya, Dj Wicked și Sișu
Date personale
Alte nume Sișu & Puya
Origine București, România România
Gen muzical Hip-hop, Rap, Gangsta rap, Hardcore hip-hop, G-funk
Ani de activitate 1996 - 2003 (ca La Familia)
2003 - 2009 (ca Sișu & Puya)
2009 - 2011 (din nou ca La Familia)
2016 - Prezent (din nou ca La Familia)
Case de discuri Cat Music & Media Services (1996 - 2004)
Rebel Music (2003)
MediaPro Music (2004 - 2005)
Roton & R.U.L. (Roton Urban Label) (2005 - 2007)
Scandalos Music (2004 - 2011)
Scandalos Music (2016 - Prezent)
Interpretare cu B.U.G. Mafia, IL-Egal, Catalina Toma, Sapro, Marijuana, Gunja, Adrian, Honey, Casino, Mihai & Laurentiu, Codu' Penal, Delikt, 6ase:6ase, Pacha Man, Don Baxter, Gigis, Onny, July, Irina, Energy, Supered, Aleko, Brugner, Ada, Verbal, Nico, Dima, C.I.A., Alex, Ross, Monik, Cedry2k, Bibanu Mixxl, Parazitii
Membri
Puya
Tudor Sișu
Dj Wicked
Prezență online

La Familia este numele unei formații românești de hip-hop.

Biografie[modificare | modificare sursă]

La Familia s-a format ca trupă în 1996. La început cântau în deschiderea concertelor celor de la B.U.G. Mafia. Cei doi membri, Dragoș „Puya” Gârdescu și Tudor Sișu, au avut o ascensiune rapidă, cucerind publicul din România prin atitudinea lor nouă pentru piața muzicală, ei fiind apreciați pentru stilul lor original dar mai ales pentru faptul că nu copiau muzica din străinătate. Deși majoritatea pieselor semănau cu ale lui Tupac nu erau nici pe departe aceleași, având cu totul și cu totul altă viziune asupra vieții de cartier.

Albume ca „Nicăieri nu-i ca acasă”, „Bine ai venit în paradis” sau „Familiarizează-te” le-au adus aprecierea fanilor și criticilor de gen, La Familia devenind un punct de referință în Hip-Hop-ul românesc.

Piese precum „Vorbe”, „Tupeu de borfaș”, „Probleme de familie” vorbesc despre problemele de cartier, cu care cei doi membri sunt familiarizați, ambii provenind din familii sărace (Sișu, orfan de tată iar Puya cel mai mic dintre cei 4 frați).

În 2003, Sișu este arestat pentru consum de droguri și este condamnat la 3 ani de închisoare, o lovitură mare pentru întreaga mass-medie. În 2005 este eliberat condiționat dar în scurt timp revine la închisoare, fiind găsit în posesia unei mari cantități de droguri la doar 6 luni de la eliberare.

Trupa a mai întâmpinat probleme când i s-a interzis să mai folosească numele de „La familia”. Puya a afirmat că cei de la B.U.G. Mafia au înregistrat numele "La Familia" la OSIM și i-au cerut 15.000 de euro pentru a putea să-l folosească în continuare. Acest gest a șocat consumatorii de hip-hop din România, iar reacția lui Puya a fost simbolică: a luat naștere single-ul „Foame de bani” în care critică atitudinea foștilor colegi de concerte.

Sișu & Puya[modificare | modificare sursă]

Chiar dacă proveneau dintr-un mediu sărac versurile lor aveau autenticitate și astfel succesul nu putea întârzia, ei devenind în scurt timp un nume important în hip-hopul românesc.[necesită citare] În 1998, au scos „Nicăieri nu-i ca acasă”, acesta a fost cel mai vândut album de hip-hop din România, iar videoclipul piesei „Tupeu De Borfaș” a fost difuzat la posturile muzicale românești de atunci (Atomic, MCM).

În 1999 a avut loc o schimbare majoră și anume: transformarea României din țară de tranzit a heroinei într-o țară consumatoare.[necesită citare] Sișu nu a rezistat tentației și chiar în 1999 la, lansarea maxi-single-ului „Prinși în joc” (cu Brugner) D.I.A.S. a încercat pentru prima oară să îl aresteze sub acuzația de trafic de droguri, dar după intervenția avocatului, Sișu nu pățește nimic.

„Ca la noi” (2000) s-a vândut foarte bine, iar videoclipul melodiei „Vorbe” era inspirat din cursele ilegale de mașini din Sălăjan. În 2000 Sișu s-a lansat în cariera solo scoțând „Strada mea”. Și Puya a promis fanilor că va scoate un album, („Până la capăt în felu meu”, 2000, care însă nu a văzut lumina zilei).

În 2001 La Familia a scos „Familiarizează-te” introducând un nou nume în hip-hop-ul românesc: Honey.

2003 a fost un an de succes din punct de vedere al albumelor, fiind lansate „Viață bună” și „Zi de zi” — Maxi Single, și „Punct și de la capăt” — LP. Piesa „Zi de Zi” a fost interzisă de CNA după 3 săptămâni de la lansare. În octombrie 2003 Sișu a fost arestat și condamnat la 3 ani de închisoare sub acuzația de consum și trafic de droguri de mare risc.

În 2004 a scos „Foame de bani” în care a atacat dur formația B.U.G Mafia, acuzată că le-ar fi cerut 15.000 de euro pentru numele „La Familia”, iar aceștia și-au schimbă numele în „Sișu și Puya”. Un an mai devreme B.U.G. Mafia le „didicase” piesa „Față-n față 2” și i-a atacat dur pe mai multe piese aflate pe ultimul lor album „Baieți buni”.

În 2004 Sișu și Puya au înființat labelul Scandalos Music și odată cu lansarea compilației „Sud Stil Party” (2005) Dj Wicked a intrat oficial în trupă.

În octombrie 2005 Sișu a fost eliberat condiționat după executarea a 2 ani din pedeapsa privativă de libertate. În iunie, a fost arestat din nou de poliție sub acuzația de trafic și consum de droguri de mare risc. Procesul a început în iunie 2006, iar Sișu a rămas în arest pâna în octombrie 2007 când a fost ridicată măsura de arest preventiv de către Tribunalul București și înlocuită cu interdicția de a părăsi țara. Procesul a luat sfârșit în 2010, Sișu fiind găsit vinovat și condamnat la o nouă pedeapsă de patru ani închisoare cu executare.[1]

În toamna anului 2006 Puya, împreună cu ARAS, a inițiat și a desfășurat o campanie anti-drog. Campania s-a intitulat „Învață să alegi” și s-a desfășurat în circa 30 de orașe.

În 2007 Sișu și Puya au înființat ONG-ul „Agenția Spartacus”, ce se ocupă cu apărarea drepturilor deținuților și a persoanelor implicate în anchete penale.

Tot în 2007 Sișu și Puya au intentat proces trupei B.U.G. Mafia și cere anularea înregistrării numelui La Familia de la OSIM, iar Tribunalul București le dă câștig de cauză.[necesită citare] Sentința nu este definitivă și irevocabilă, iar trupa B.U.G. Mafia a făcut recurs.

Părerile altora[modificare | modificare sursă]

Puya
„Trebuie să recunosc că atunci când versurile <dușmanii mor că ne descurcăm mai bine> mă gândesc de fiecare dată la televiziunile concurente.”
—Andreea Esca
„Suntem o mare familie și-mi pare bine că sunt contemporan cu ei. Mie-mi plac sincer. Au draci în vorbe. Îmi plac oamenii care știu să spună ce gândesc.”
—Dan Bittman
„Acum îmi vine în minte replica aceea <lăsăm versurile să facă scandal>.”
—Dan Teodorescu
„S-o țină tot așa. Că e bine. N-am schimbat niciodată postul când cântau.”
—Leonard Doroftei
„Pentru mine <La Familia> înseamnă trupa care m-a făcut cunoscut și pentru este într-adevăr cea mai gangsta trupă de la noi. Sișu liber.”
—Cabron
„Le doresc să schimbe ceva cu mesajul pe care l-au transmis.”
—George Vintilă
„Sunt tot <La Familia>. Sunt aceiași <puști> pe care i-am întâlnit în '97 în studiou când am făcut <băieți de cartier>. Acum sunt mai maturi și sper să se <maturizeze> și Sișu când iese.”
—Don Baxter
„Puya e fratele meu. Cu <foame de bani> m-au spart.”
—Keo
„Pe Puya l-am cunoscut în studio, când am făcut o piesă pe care n-am mai scos-o. Un băiat mișto Puya.”
—Delia Matache

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Anul Album Casa de discuri
16 august 1997 Băieți de cartier Cat Music / Media Services
06 mai 1998 Nicăieri nu-i ca acasă Cat Music / Media Services
12 august 1999 Bine ai venit în paradis... Cat Music / Media Services
22 iunie 2001 Familiarizează-te Cat Music / Media Services
03 mai 2003 Punct și de la capăt Cat Music / Media Services / Rebel Music
07 iulie 2004 Foame de bani MediaPro Music
01 iunie 2006 O mare familie Roton / R.U.L.

Extended play-uri[modificare | modificare sursă]

Anul Extended play Casa de discuri
17 septembrie 2000 Ca la noi Cat Music / Media Services

Maxi-Single-uri[modificare | modificare sursă]

Anul Maxi-Single Casa de discuri
21 februarie 1999 Dumnezeu e băiat de cartier (oare?) Cat Music / Media Services
01 februarie 2003 Zi de zi Cat Music / Media Services
22 iulie 2003 Viață bună Cat Music / Media Services / Rebel Music
decembrie 2005 Pune-i la pământ Roton / R.U.L.

Best of[modificare | modificare sursă]

Anul Album Best of Casa de discuri
23 iunie 2007 De 10 ani tot în familie Roton / R.U.L.

Albume solo[modificare | modificare sursă]

Puya[modificare | modificare sursă]

Sișu[modificare | modificare sursă]

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

 • 1999 - Tupeu de borfaș (feat. Marijuana(Daniela Elena Coteanu))
 • 1999 - Probleme de familie
 • 2000 - Vorbe (feat. Uzzi)
 • 2001 - Zile însorite (feat. Honey)
 • 2001 - 12 noaptea
 • 2003 - Zi de zi (feat. Don Baxter & Cabron)
 • 2003 - Viață bună (feat. Don Baxter)
 • 2004 - Foame de bani
 • 2004 - Adevărul gol goluț
 • 2005 - Pune-i la pământ
 • 2005 - Gândește liber (generic ProTV)
 • 2006 - Mai vrei (feat. C.I.A. & Alex Velea)
 • 2006 - Mișcă-te (versurile lui Sișu sunt interpretate de Gigis)
 • 2006 - Tot în familie
 • 2007 - Ne știm din cartiere (generic ProTV)
 • 2010 - Consecințe (feat. Cedry2k & Bibanu' miXXL)
 • 2010 - Pești mici

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Tudor Sișu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic și consum de droguri”. România liberă. 12 februarie 2010. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/tudor-sisu-condamnat-la-4-ani-de-inchisoare-cu-executare-pentru-trafic-si-consum-de-droguri-177313.html. Accesat la 27 decembrie 2010.