LDAP

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lightweight Directory Access Protocol (LDAP; /ˈɛldæp/) este un protocol folosit pentru interogarea și modificarea serviciilor de directoare prin intermediul TCP/IP.[1] Un director este un set de obiecte cu atribute organizate într-o structura ierarhică. Un exemplu simplu este cartea de telefoane, care conține o listă cu nume (de persoane sau de organizații) organizată alfabetic, unde fiecare nume are asociată o adresă și un număr de telefon. Un arbore director LDAP de cele mai multe ori reflectă limite politice, geografice sau alte organizații, depinzând de modelul ales. Utilizatorii de LDAP din momentul de față preferă folosirea DNS pentru structurarea nivelelor unei ierarhii. Înăuntrul directorului pot apărea mai multe intrări reprezentând persoane, organizații, imprimante, documente, grupuri sau orice altceva care reprezintă o intrare arborescentă. Versiunea curentă pentru LDAP este v3, specificațiile pentru aceasta se pot găsi în RFC 4510.

Considerații generale[modificare | modificare sursă]

Un client inițiază o sesiune LDAP prin conectarea la un server LDAP, numit DSA (Directory System Agent), standard pe portul TCP 389. După aceea clientul trimite o cerere de operare către server, iar serverul trimite înapoi un răspuns. În afara câtorva excepții, clientul nu trebuie să aștepte un răspuns înainte de a trimite următoarea cerere, iar serverul poate trimite răspunsurile in orice ordine.

Clientul poate solicita următoarele operații: Start TLS – folosește extensia securității la nivel transport (TLS) a LDAPv3 pentru o conexiune sigură Bind – autentificarea și specificarea versiunii protocolului LDAP Search – caută și/sau returnează intrările din directoare Compare – testează dacă o anumită intrare conține o valoare atribuită Adaugă o nouă intrare Șterge o intrare Modifică o intrare Modify Distinguished Name (DN) – mută sau redenumește o intrare Abandon – abandonează o cerere anterioară Extended Operation – operație generică folosită la definirea altor operații Unbind – închiderea conexiunii (nu este inversul lui Bind)

În plus serverul poate trimite “notificări nesolicitate” care nu sunt răspunsuri la cereri. O metodă alternativă des folosită pentru securizarea comunicațiilor LDAP este folosirea unui tunnel SSL. Portul standard folosit pentru SSL este 636. Folosirea SSL-ului pentru LDAP a fost o practică des întâlnită pentru versiunea 2, dar nu a fost niciodată standardizată într-o specificație. Această practică s-a depreciat împreună cu LDAPv2, care a fost oficial retras în 2003. LDAP este definit cu ajutorul ASN.1, iar mesajele protocol sunt codate în formatul binary BER. Totuși, folosește reprezentarea textuală pentru un număr ASN.1 câmpuri/tipuri.

Structura directorului[modificare | modificare sursă]

Protocolul acesează directoarele LDAP, care urmăresc ediția din 1993 a modelului X.500: - un director este un arbore de intrări - o intrare conține un set de attribute - un atribut are un nume (un tip de atribut sau o descriere a atributului) și una sau mai multe valori. Atributele sunt definite într-o “schemă”. - fiecare intrare are un identificator unic: DN-ul sau. Acesta este compus din Relative Distinguished Name (RDN) format din anumite atribute din intrare, urmat de DN-ul intrării părinte. Imaginați-vă DN un întreg nume de fișier, iar RDN un nume relativ de fișier dintr-un director.

Atenție la faptul ca un DN se poate schimba pe parcursul existenței unei intrări, de exemplu, atunci când intrările sunt mutate într-o structură arborescentă. Pentru o identificare sigură a unei intrări , se poate aloca un UUID atributelor operaționale.

O intrare poate arăta în felul următor atunci când e reprezentată în LDAP Data Interchange Format (LDIF) (LDAP însuși este un protocol binary):

 dn: cn=John Doe,dc=example,dc=com
 cn: John Doe
 givenName: John
 sn: Doe
 telephoneNumber: +1 888 555 6789
 telephoneNumber: +1 888 555 1232
 mail: john@example.com
 manager: cn=Barbara Doe,dc=example,dc=com
 objectClass: inetOrgPerson
 objectClass: organizationalPerson
 objectClass: person
 objectClass: top

"dn" este numele intrării; nu este un atribut și nici parte a intrării. “cn=John Doe” este RDN-ul intrării, iar “dc=example,dc=com” este DN-ul intrării părinte, unde dc înseamnă Domain Component. Celelalte linii sunt atribute ale intrării. Numele atributelor sunt șiruri mnemonice tipice, cum ar fi “cn” pentru nume comun (common name), “dc” pentru component de domeniu, “mail” pentru adresa de e-mail si “sn” pentru prenume (surname).

Un server conține un subarbore începând cu o anumită intrare, de exemplu “dc=example,dc=com” și fii acestuia. Serverele pot, de asemenea, să conțină referințe către alte servere, astfel o încercare de a accesa “ou=department,dc=example,dc=com” ar putea returna o “referință” sau “referința de continuare” către un server care conține acea parte a arborelui director. În acel moment clientul poate contacta celălalt server. Unele servere suportă înlănțuirea (“chaining”), ceea ce înseamnă că serverul contactează alt server și returnează rezultatul către client. LDAP de puține ori definește o anumită ordine: serverul poate returna valoarea unui atribut, atributele dintr-o intrare și intrările găsite de operațiile de căutare în orice ordine. Acest mod de operare derivă din definițiile – o intrare este definită ca un set de atribute iar un atribut este un set de valori, iar seturile nu necesită ordonare.

Operații[modificare | modificare sursă]

Clientul acordă fiecărei cereri un ID de mesaj pozitiv și răspunsul serverului are același ID de mesaj. Răspunsul include un cod numeric care indică succesul, eroarea sau alt fel de caz. Înaintea răspunsului, serverul poate trimite alte mesaje cu alte date – de exemplu fiecare intrare găsită de operațiunea de Căutare este returnată într-un astfel de mesaj.

StartTLS[modificare | modificare sursă]

Operațiunea StartTLS stabilește securitatea la nivelul transport la conectare. Acest lucru poate oferi confidențialitatea datelor (pentru a preveni observarea datelor de către o terță persoană) și/sau protecția integrității datelor (care protejează conținutul). În timpul negocierii TLS serverul trimite certificatul X.509 pentru a se legitima. Clientul poate de asemenea trimite un astfel de certificat. După aceea, clientul poate folosi SASL/EXTERNAL. Folosind SASL/EXTERNAL clientul cere serverului să își declare identitatea la un nivel inferior. Cu toate că, din punct de vedere tehnic, serverul poate folosi o informație de identitate stabilită la un nivel inferior, de obicei serverul va folosi informația de identitate stabilită de TLS. Serverele suportă de cele mai multe ori non-standardul “LDAPS” (“Secure LDAP”, cunoscut și sub numele de “LDAP over SSL”) protocolul pe un port separat, prestabilit 636. LDAPS diferă de LDAP în două moduri: 1) la conectare clientul și serverul stabilesc TLS înainte că transferul de mesaje LDAP să aibă loc (fără o operația Start TLS) 2) conexiunea LDAPS trebuie închisă la închiderea TLS. LDAPS a fost folosit cu LDAPv2, pentru ca operațiunea de StartTLS nu era definită încă. Utilizarea LDAPS-ului este din ce în ce mai rară și software-urile moderne ar trebui să folosească doar StartTLS.

Bind (autentificare)[modificare | modificare sursă]

Operatia Bind autentifica clientul catre server. Bind simplu poate trimite DN-ul si parola user-ului necriptata, din acest motiv conexiunea ar trebui protejata folosind Transport Layer Security (TLS). Serverul verifica parola cu atributul userPassword in intrarea numita. Bind anonim (fara DN si parola) reseteaza conexiunea in starea de anonim. Bind SASL (Simple Authentication and Security Layer) asigura servicii de autentificare printr-o gama larga de moduri cum ar fi Kerberos sau certificarea trimisa de client cu TLS. Bind seteaza versiunea protocolului LDAP. De obicei clientii ar trebui sa foloseasca LDAPv3, care este presetat pentru acest protocol dar nu intotdeauna in biblioteca LDAP. Bind trebuie sa fie prima operatie intr-o sesiune in LDAPv2, dar nu este obligatoriu in LDAPv3 (versiunea curenta de LDAP).

Cauta si compara[modificare | modificare sursă]

Operatiunea de cautare este folosita atat pentru cautare cat si pentru citirea intrarilor. Parametrii sai sunt: baseObject – DN-ul inrarii de unde sa inceapa cautarea scope – elementele care trebuie cautate. Acestea pot fi BaseObject (sa caute doar intrarea indicata, optiune folosita pentru citirea unei singure intrari), singleLevel (intrari sub DN de baza) sau wholeSubtree (intregul subarbore incepand de la DN-ul de baza). Filter – criteriul folosit in selectareaelementelor din “scope”. De exemplu, filtrul (&(objectClass=person) (| (givenName=John) (mail=john*))) va selecta persoanele (elementele clasei person) care au numele “John” sau au o adresa de e-mail care incepe cu sirul “john”. DerefAliases – daca si cum sa urmareasca intrarile alias (intrarile care au referinta catre alte intrari) attributes – ce atribute sa returneze in intrarile rezultat sizeLimit, timeLimit – numarul maxim de intrari de returnat si timpul maxim alocat cautarii typesOnly – returneaza doar tipuri atribute, nu returneaza valori ale atributelor

Serverul returneaza intrarile care se potrivesc cautarii si potentialele referinte. Acestea pot fi returnate in orice ordine, rezultatul final va include codul rezultatului. Operatia de comparare ia un DN, un nume al atributului, o valoare a atributului si verifica daca acea intrare contine acel atribut cu acea valoare.

Updatarea datelor[modificare | modificare sursă]

Adaugare, Stergere si Modificare de DN – toate necesita DN-ul intrarii care va fi modificate. Modificarea ia o lista de atribute de modificat si modificarile care trebuie facute pentru fiecare dintre ele: stergerea atributelor sau unor valori, adaugarea de valori noi, inlocuirea valorilor curente cu unele noi. Operatiile de adaugare pot avea atribute aditionale si valori pentru acele atribute. Modificare DN (mutare/redenumire intrare) ia noul RDN (Relative Distinguished Name), optional noul DN al parintelui si un flag care va determina daca se va sterge valoarea pentru vechiul RDN. Serverul poate suporta redenumirea unui intreg director de subarbore. O operatie de updatare este atomica: alte operatii vor vedea noua intrare sau cea veche. Pe de alta parte, LDAP nu defineste tranzactia operatiilor multiple: daca se citeste o intrare si pe urma se modifica, alt client ar fi putut sa updateze intrarea in acest timp. Serverele pot implementa extensii care suporta acest lucru.

Operatii extinse[modificare | modificare sursă]

Operatia de extindere este o operatie generica LDAP care poate fi folosita la definirea unor noi operatii. Exemple: Cancel, Password Modify si Start TLS operations.

Abandon[modificare | modificare sursă]

Operatia de abandonare trimite o cerere serverului de terminare a unei operatii identificata de ID-ul de mesaj. Serverul poate sa nu indeplineasca cererea. Din pacate, nici cererea de terminare, nici terminarea cu succes a unei operatii nu trimit un raspuns. Din acest motiv a fost definita operatia extinsa Cancel care trimite raspunsuri, dar nu toate implementarile o suporta.

Unbind[modificare | modificare sursă]

Operatia Unbind sfarseste orice operatii in desfasurare si inchide conexiunea. Nu trimite raspuns. Numele acestei operatii are origini istorice si nu este opusul operatiei Bind. Clientii pot termina o sesiune prin inchiderea conexiunii, dar ar trebui sa foloseasca Unbind. Unbind permite serverului sa inchida conexiunea intr-un mod mai gratios si sa elibereze resursele care altfel ar fi inca folosite o perioada de timp pana cand s-ar descoperi ca clientul a abandonat conexiunea. De asemenea instruieste serverul sa inchida operatiile care pot fi inchise si sa nu trimita raspunsuri pentru operatiile care nu pot fi inchise.

URL-uri LDAP[modificare | modificare sursă]

Exista un format de URL LDAP pe care clientii il suporta intr-un mod variabil si care este returnat de catre server si referinte (vezi RFC 4516):

ldap://host:port/DN?attributes?scope?filter?extensions

Majoritatea componetelor care sunt descrise mai jos sunt optionale.

 1. host – FQDN sau adresa IP a serverului LDAP de cautat
 2. port – este portul de retea al serverului LDAP
 3. DN – este numele folosit pentru cautari
 4. attributes – este o lista de atribute care trebuie returnate separate prin virgula
 5. scope – specifica scopul cautarii si poate fi “base” (default), “one”, “sub”
 6. filter – este un filtru de cautare. De exemplu (objectClass=*) cum este definit in RFC 4515
 7. extensions – extensii la formatul LDAP

De exemplu, “ldap://ldap.example.com/cn=John%20Doe,dc=example,dc=com” se refera la toate atributele de utilizator in intrarea John Doe in ldap.example.com, in timp ce “ldap:///dc=example,dc=com??sub?(givenName=John)” cauta intrarea in serverul default (a se observa triplu slash, omiterea host-ului, dublu semn de intrebare si omiterea atributelor). In alte URL-uri caracterele speciale trebuie sa fie codate in procente. Mai exista un LDAP non-standard: schema URL pentru LDAP peste SSL. Aceasta nu ar trebui confundata cu TLS, care este obtinuta prin folosirea operatiei StartTLS folosind schema standard de LDAP.

Schema[modificare | modificare sursă]

Continutul intrarilor dintr-un subarbore sunt determinate de o schema cunoscuta sub numele de DIT (Directory Information Tree). Schema unui server director defineste un set de reguli care guverneaza genul informatiilor ce pot fi stocate de server. Schema directorului este comprimata intr-un numar de elemente diferite cum ar fi: - Attribute Syntaxes – ofera informatii despre tipul informatiilor care pot fi stocate intr-un atribut.

 1. Matching Rules – ofera informatii despre cum sa se faca comparatiile valorilor atributelor.
 2. Matching Rule Uses – indica care tipuri de atribute pot fi utilizate in conjunctie cu o regula de potrivire specifica.
 3. Attribute Types – defineste un OID si un set de nume care pot fi folosite cand se face referinta la un anumit atribut, si asociaza atributul cu o sintaxa si un set de reguli de potrivire.
 4. Object Classes – defineste colectiile numite de atribute si le clasifica intr-un set de atribute optinale si obligatorii.
 5. Name Forms – defineste reguli pentru un set de atribute care ar trebui incluse in RDN pentru o intrare.
 6. Content Rules – defineste constrangeri aditionale despre clasele de obiecte si atribute ce pot fi folosite in conjunctie cu o intrare.
 7. Structure Rule – defineste reguli care guverneaza tipul de intrari subordonate pe care le poate avea o anumita intrare.

Atributele sunt elementele responsabile pentru stocarea informatiilor intr-un director si schema defineste regulile pentru care atributele pot fi folosite intr-o intrare, tipul valorilor pe care le pot lua acele atribute si felul in care clientii pot interactiona cu acele valori. Clientii pot invata despre elementele schemei suportate de server prin returnarea subintrarii subschemei adecvate. Schema defineste clasele de obiecte. Fiecare intrare trebuie sa contina un atribut objectClass, care sa contina clasele numite definite in schema. Definitia schemei a unei clase a unei intrari defineste ce tip de obiect poate reprezenta acea intrare- ex: o persoana, organizatie sau domeniu. De exemplu, o intrare care reprezinta o persoana poate sa apartina claselor “top” si “person”. Apartenenta la clasa “person” necesita ca intrarea sa contina atributele “sn” si “cn” si permite intrarii sa contina “userPassword”, “telephoneNumber” si alte atribute. Din moment ce intrarile pot avea valori multiple de ObjectClasses, fiecare intrare contine un complex de atribute optionale si obligatorii, format din uniunea claselor de obiecte pe care le reprezinta. ObjectClasses poate fi mostenit si o singura intrare poate avea valori multiple ObjectClasses care definesc atributele obligatorii si posibile ale intrarii. Paralel cu schema unui objectClass este definitia clasei si o instanta in programarea orientata pe obiecte, reprezentand objectClass LDAP si intrarea LDAP respectiva. Serverele de directoare pot publica schema directorului controland o intrare la o baza DN data de atributul operational al subintrarii subschemei. Administratorii de servere pot adauga alte scheme de intrari, in completare la elementele schemei oferite. O schema care reprezinta indivizi intr-o organizatie se numeste o schema cu pagini albe.

Variatii[modificare | modificare sursă]

Multe dintre operatiile serverului sunt lasate la latitudinea administratorului. Din acest motiv, serverele pot fi programate sa suporte o varietate larga de scenarii. De exemplu, stocarea datelor pe un server nu este specificata – serverul poate folosi fisiere, baze de date sau poate fi doar un gateway catre alte servere. Controlul accesului nu este standardizat, cu toate ca s-a lucrat la el si exista modele mai raspandite. Parolele utilizatorilor pot fi stocate in intrarile lor sau in alt loc. Serverul poate refuza sa execute anumite operatii si sa stabileasca anumite limite. Majoritatea partilor din LDAP sunt extensibile. Exemple: Se pot defini operatii noi. Controalele pot modifica cererile si raspunsurile, cum ar fi sa se solicite ca rezultatele cautarii sa fie sortate. Se pot defini noi metode de Bind. Atributele pot avea optiuni care sa le modifice semantica.

Alte modele de date[modificare | modificare sursă]

Din moment ce LDAP a castigat teren, producatorii l-au folosit pe post de protocol de acces pentru alte servicii. Pe urma s-a incercat imitarea modelului LDAP/X.500, dar asemanarile cu acesta difera. De exemplu se foloseste software pentru accesarea bazelor de date SQL prin LDAP chiar daca LDAP nu este conceput pentru asa ceva. Serverele X.500 pot suporta LDAP. Similar, datele care erau inainte stocate altundeva sunt uneori mutate in directoare LDAP. De exemplu informatii despre utilizatori Unix si informatii despre grupuri pot fi stocate in LDAP si accesate via modulele PAM si NSS. LDAP este des utilizat de catre alte servicii pentru autentificare.

Folosire[modificare | modificare sursă]

Structura de denumire[modificare | modificare sursă]

Din moment ce un server LDAP poate returna referinte catre alte servere la cereri, serverul nu va putea, este necesara o structura de denumire pentru intrarile LDAP pentru a putea fi gasit serverul care contine un anumit DN. Pentru ca o astfel de structura deja exista in DNS, numele de nivel ridicat ale serverelor de multe ori imita numele DNS, cum se intampla si in cazul X.500. Daca o organizatie are numele de domeniu example.org, intrarea LDAP de nivel inalt va avea DN-ul dc=example,dc=org. Daca serverul LDAP este de asemenea numit ldap.example.org, URL-ul LDAP-ului de nivel inalt al organizatiei devine ldap://ldap.example.org/dc=example,dc=org Sub nivelul de top, numele intrarii va reflecta structura interna a organizatiei mai degraba decat numele DNS.

Terminologie[modificare | modificare sursă]

Terminologia LDAP pe care o putem intalni este relativ coplesitoare. Acest lucru se datoreaza neintelegerilor, originii istorice sau cand se foloseste impreuna cu servicii non-X.500 care folosesc o terminologie diferita. De exemplu “LDAP” este folosit atat pentru referinta la protocol cat si la protocol si date. “Directorul LDAP” poate insemna atat date cat si punct de acces. Un “atribut” poate fi tipul atributului sau continutul unui atribut intr-un director sau descrierea unui atribut. Bind “anonim” sau “neautentificat” sunt diferite metode de Bind care amandoua produc starea de autentificare anonima, deci ambii termeni sunt folositi pentru ambele variante. Atributul “uid” ar trebui sa contina nume de utilizatori in loc de ID-uri numerice de utilizatori.

Note[modificare | modificare sursă]

Acest articol include informații din articolul echivalent din Wikipedia în limba engleză.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Network Working Group RFC 4511”. IETF.org. 1 iunie 2006. https://tools.ietf.org/rfc/rfc4511.txt. Accesat la 4 aprilie 2014. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]