Lőrinc Mészáros (preot)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Lőrinc Mészáros
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Megyaszó, Districtul Szerencs, Borsod-Abaúj-Zemplén, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat1514 (47 de ani) Modificați la Wikidata
Cluj, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Vladislaus II of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata

Nagybotú Lőrinc Mészáros, cunoscut și ca Laurențiu Mesaroș, (n. , Megyaszó, Districtul Szerencs, Borsod-Abaúj-Zemplén, Ungaria – d. 1514, Cluj, Regatul Ungariei) a fost un preot paroh roman-catolic, conducător al unei cete de răsculați în timpul războiului țărănesc condus de Gheorghe Doja.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut pe 5 septembrie 1466 în satul Megyaszó. Tatăl său, Gergely Mészáros, era de meserie măcelar. A studiat potrivit tradiției la Seminarul din Buda, împreună cu o rudă din Aszaló, Tamás Kecskés.

Preotul paroh Lőrinc Mészáros din Cegléd s-a alăturat armatei țărănești a lui Gheorghe Doja, conducând una din cetele de răsculați. În timpul asediului din Timișoara, ofensiva transilvană a preotului Lőrinc Mészáros a fost înfrântă.

Ultimele încercări de rezistență ale răsculaților au avut loc în zona Bihorului, unde țăranii au construit întărituri din pământ.[1] Comandantul armatelor nobiliare, arhiepiscopul Pál Tomori, a reușit să fărâmițeze oștile răsculate prin făgăduieli mincinoase, determinându-i pe unii răsculați să plece acasă.[1] În asediul cetății Biharia de la sfârșitul lunii iulie a anului 1514, oastea lui Lőrinc Mészáros a fost nimicită în lupta cu armata lui Pál Tomori, iar aproximativ 3.000 de țărani au fost uciși. Lőrinc Mészáros a fost capturat și dus la Cluj, unde a fost tras în țeapă, iar mai apoi corpul său a fost ars pe rug în piața orașului.[1]

In memoriam[modificare | modificare sursă]

Școala elementară Mészáros Lőrinc din Megyaszó îi poartă numele. Mai multe străzi din localitățile Ungariei sunt numite după el.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Dorin Țimonea (), „Zece lucruri puțin știute despre Gheorghe Doja, liderul răscoalei țărănești din 1514 care a cutremurat Europa - strategia lui Doja de a dărâma nobilimea”, Adevărul, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]