Kogaionon ungureanui

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Kogaionon ungureanui
Kogalonon.jpg
Clasificare științifică
Supradomeniu[*]Biota
Supraregn[*]Eukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
Infraregn[*]Deuterostomia
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
Infraîncrengătură[*]Gnathostomata
Supraclasă[*]Tetrapoda
ClasăSarcopterygii
Subclasă[*]Dipnotetrapodomorpha
OrdinMultituberculata
FamilieKogaionidae
GenKogaionon
Nume binomial
Kogaionon ungureanui
Rădulescu, Samson, 1996

Kogaionon ungureanui este un mamifer din Cretacicul Superior, descoperit în România. A trăit în Transilvania, în zona Sânpetru, Hațeg, în același timp cu ultimii dinozauri și face parte din ordinul Multituberculata, astăzi dispărut. A fost numit după muntele sfânt al vechilor daci. Este clasificat în subordinul Cimolodonta, familia Kogaionidae. Genul Kogaionon a primit numele de la Rădulescu și Samson în anul 1996.

Kogaionon ungureanui este un animal mic, de la care s-a păstrat un craniu aproape complet. Numele acestuia a fost dat ca semn de apreciere pentru geologul Costin Ungureanu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Rădulescu & Samson (1996), "The first multituberculate skull from the Late Cretaceous (Maastrichtian) of Europe (Hațeg Basin, Romania)". Anuarul Institutului de Geologie al României, Supliment 1, 69, p. 177-178.
  • Kielan-Jaworowska Z & Hurum JH (2001), "Phylogeny and Systematics of multituberculate mammals". Paleontology 44, p. 389-429.
  • Multe din aceste informații derivă din situl internet: [1] MESOZOIC MAMMALS; Cimolodonta, Cimolomyidae, Boffiidae și Kogaionidae.