Kogaionon ungureanui

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Kogaionon ungureanui
Kogalonon.jpg
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
InfraregnDeuterostomia
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăDipnotetrapodomorpha
SubclasăTetrapodomorpha
OrdinMultituberculata
FamilieKogaionidae
GenKogaionon
Nume binomial
Kogaionon ungureanui
Rădulescu, Samson, 1996

Kogaionon ungureanui este un mamifer din Cretacicul Superior, descoperit în România. A trăit în Transilvania, în zona Sânpetru, Hațeg, în același timp cu ultimii dinozauri și face parte din ordinul Multituberculata, astăzi dispărut. A fost numit după muntele sfânt al vechilor daci. Este clasificat în subordinul Cimolodonta, familia Kogaionidae. Genul Kogaionon a primit numele de la Rădulescu și Samson în anul 1996.

Kogaionon ungureanui este un animal mic, de la care s-a păstrat un craniu aproape complet. Numele acestuia a fost dat ca semn de apreciere pentru geologul Costin Ungureanu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Rădulescu & Samson (1996), "The first multituberculate skull from the Late Cretaceous (Maastrichtian) of Europe (Hațeg Basin, Romania)". Anuarul Institutului de Geologie al României, Supliment 1, 69, p. 177-178.
  • Kielan-Jaworowska Z & Hurum JH (2001), "Phylogeny and Systematics of multituberculate mammals". Paleontology 44, p. 389-429.
  • Multe din aceste informații derivă din situl internet: [1] MESOZOIC MAMMALS; Cimolodonta, Cimolomyidae, Boffiidae și Kogaionidae.