Kir Stefan Sârbul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stefan Sârb
Date personale
PoreclăKir Stefan Sârb
Născut1350 (?)
Decedat1430 (?)
NaționalitateSârb
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
OcupațieCompozitor, cântăreț, dirijor
Limbi vorbitelimba sârbă Modificați la Wikidata

Stefan Sârb sau Kir Stefan Sârbul (în sârbă Кир Стефан Србин) (a doua jumătate a secolului al XIV-lea - secolul al XV-lea, potrivit unor date - 1350 (?) - d. 1430 (?))[1] a fost un călugăr sârb, dirijor și compozitor. A compus în stilul calofonic târziu și este considerat cel mai vechi compozitor sârb, ale cărui opere au ajuns până la noi.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A petrecut o parte semnificativă a vieții sale la curtea despotului Lazăr Branković din Smederevo, unde a fost dirijorul curții - domestikos. Documentele atestă prezența sa temporară în mănăstirile Kumanovo (Macedonia) și Putna (România), în ultima dintre care s-au păstrat manuscrisele cântărilor sale. Unele surse susțin că datele vieții și morții sale sunt 1360 și 1430, respectiv, și că a fost egumen, conducătorul corului și protopsalt în Mânăstirea Hilandar. Manuscrisele operei lui Stefan Sârb s-au păstrat în bibliotecile Vaticanului, Moscovei, Atenei, mănăstirilor Hilandar, Iviru, Marea Lavră, Simonos Petras de la Muntele Athos.

Opere[modificare | modificare sursă]

Note muzicale medievale ale compozitorului sârb Kir Stefan Sârbul
Cântecul liturgic „Ninja Sili”; originalul a fost distrus în timpul bombardamentelor naziste.

Stefan Sârb este autorul unui tratat de teorie muzicală, precum și al unei antologii de opere liturgice intitulată Psaltikia - singurul original de manuscris muzical pe unul dintre limbile slave, datând din secolul al XV-lea și ajuns până în secolul al XX-lea. Manuscrisul a fost păstrat în Biblioteca Națională a Serbiei din Belgrad. A fost distrus la 6 aprilie 1941, când întreaga bibliotecă a fost incendiată în urma bombardamentului aviației germane.[2] În 1937, înainte de distrugerea manuscrisului, compozitorul sârb Kosta Manojlović a făcut douăsprezece fotografii ale unor pagini ale manuscrisului, copiile cărora s-au păstrat. Acestea conțin nouă opere ale compozitorului, unele dintre care, posibil, au fost autografe. În 1961, muzicologul sârb Dimitrie Stefanović a realizat o transcriere a unor opere ale lui Stefan Sârb în notație muzicală modernă. Prima interpretare a operei lui Stefan Sârb a fost realizată în Biserica Sfânta Sofia din Ohrida, Macedonia, în 1961.

Fapte interesante[modificare | modificare sursă]

În Serbia, un cor de bărbați poartă numele compozitorului, Кир Стефан Србин,[3] și este format din absolvenți ai Academiei de Muzică din Belgrad și membri ai Corului de Radio și Televiziune al Serbiei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Kir Stefan Srbin Menu”. kirstefansrbin.ca. Accesat în . 
  2. ^ Бајић, Сања (). „Кир Стефан Србин - први познати српски композитор (15. век)” (în sârbă). РАСЕН. Accesat în . 
  3. ^ „Историјат Хора „Кир Стефан Србин”. kirstefansrbin.ca. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Milos Lalovic. Kir Stefan Srbin Menu. Kirstefansrbin.ca (6 aprilie 1941). Accesat la 7 ianuarie 2013.
  • Vesna Peno. The status of chanting codices in the Serbian chant tradition