Keurusselkä

62°8′N 24°36′E (Keurusselkä) / 62.133°N 24.600°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Keurusselkä se află în Finlanda
Keurusselkä
Localizarea craterului pe harta Finlandei

Keurusselkä este un lac în Finlanda Centrală între orașele Keuruu la nord și Mänttä la sud. Ea acoperă o suprafață de 117,3 km2. Adâncimea medie este de 6,4 m și are o adâncime maximă de 40 m. Suprafața sa se află la 105,4 m deasupra nivelului mării. Lacul are 27 km lungime și este o parte a bazinului hidrografic Kokemäenjoki.[1][2] Keurusselkä a dobândit publicitate internațională în 2004, când o pereche de geologi amatori, au descoperit un crater de impact meteoritic vechi pe malul vestic al lacului.[3]

Structura de impact[modificare | modificare sursă]

Keurusselkä acoperă un vechi crater de impact,[4] care a fost descoperit în 2003 de către geologi amatori.[3] Conuri distruse, formate din impacturi cu meteoriți, au fost găsite într-o zonă de 11,5 km lățime. Urmele slabe pe baza datelor de elevație digitale sugerează că inelul de impact are de la 10  km la aproximativ 30 km în diametru. Acest lucru face ca structura de impact de la Keurusselkä să fie cea mai mare de acest fel din Finlanda, depășind craterul Lappajärvi.[2]

Datarea cu argon-argon a breciei din zonă a dat o vârstă structurii de impact de 1,14–1,15 miliarde ani (Mezoproterozoic).[5] Această vârstă face ca Keurusselkä să fie una dintre structurile de impact cele mai vechi din Europa.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ilus H, Klemola S, Vartti V-P, Mattila J, Ikäheimonen TK (). „137Cs in aquatic organisms in the southern Lake Keurusselkä (Finland)” (PDF). Arhivat din original (pdf) la . Accesat în . 
  2. ^ a b Pesonen L, Hietala S,Poutanen M, Moilanen J, Lehtinen M, Ruotsalainen H (). „The Keurusselkä Meteorite Impact Structure, Central Finland: Geophysical Data” (pdf). Accesat în . 
  3. ^ a b Hietala S, Moilanen J (). „Keurusselkä - A New Impact Structure in Central Finland” (pdf). Lunar and Planetary Science XXXV: 1619. Accesat în . 
  4. ^ „Keurusselkä”. Earth Impact Database. Accesat în . 
  5. ^ M. Schmieder, F. Jourdan, S. Hietala, J. Moilanen, T. Öhman, E. Buchner (). „A HIGH-PRECISION LATE MESOPROTEROZOIC 40Ar/39Ar AGE FOR THE KEURUSSELKÄ IMPACT STRUCTURE (FINLAND)” (pdf). 40th Lunar and Planetary Science Conference: 1028. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]