Károly Borbély

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Karoly Borbely)
Károly Borbély
Date personale
Născut (47 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Hunedoara, Hunedoara, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba maghiară Modificați la Wikidata
Ministrul comunicațiilor și societății informaționale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deIuliu Winkler
Succedat deGabriel Sandu

Partid politicUDMR
Alma materUniversitatea Babeș-Bolyai

Károly Borbély (n. 26 iulie 1976, Hunedoara) este un om politic român de etnie maghiară. A fost ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în Guvernul Tăriceanu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Károly Borbély s-a născut la data de 26 iulie 1976, în orașul Hunedoara. A urmat cursurile Liceului "Bethelen Gabor" din Aiud (1990-1994) și apoi pe cele ale Facultății de Management Turistic și Comercial Cluj-Napoca din cadrul Universității "Dimitrie Cantemir" din București (1995-1999), obținând licența la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din octombrie 2005 este student la cursurile de masterat în Politici Publice și Integrare Europeană la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

După absolvirea facultății, a lucrat ca director de marketing regional (pentru județele Hunedoara și Alba) la SC Concord Media SA Arad (1999-2000), consilier la Biroul Parlamentar al Deputatului Iuliu Winkler din Hunedoara și referent la Uniunea Democrată Maghiară din România, Organizația Teritorială Hunedoara (2000-2002) și apoi reprezentant regional (pentru județele Hunedoara, Cluj și Alba) la IDTH, Societatea Ungară de Interes Public pentru Promovarea Investițiilor și Comerțului (2002-2005).

Membru al UDMR, Károly Borbély a fost președinte al Organizației Tineretului Democrat Maghiar din Hunedoara (1999-2001) și președinte al Consiliului Tinerilor Maghiari din județul Hunedoara (2001-2003).

Începând din februarie 2005, a îndeplinit funcția de Secretar de Stat, Președinte al organizației Autoritatea Națională pentru Tineret. A candidat la alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, dar fiind plasat abia pe poziția 24 pe lista UDMR, nu a fost ales în Parlamentul European.

Odată cu plecarea la Bruxelles ca europarlamentar a ministrului Iuliu Winkler, Károly Borbély a fost numit în funcția de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, prin Decretul nr. 1081 emis de președintele României, document publicat în Monitorul Oficial 852/12.12.2007. La data de 13 decembrie 2007, el a depus jurământul de credință în prezența președintelui României, preluând funcția de ministru în mod oficial.

Károly Borbély vorbește limba maghiară (limbă maternă) și limbile română și engleză. El este necăsătorit.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • „Ministru BORBÉLY Károly”. MCTI » Ministru. Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI). . Arhivat din originalul de la . Accesat în .  – Biografia sa pe situl MCTI
  • Autoritatea Națională pentru Tineret - Károly Borbély