Karl Madsen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karl Madsen
Date personale
Nume la naștereCarl Johan Vilhelm Madsen Modificați la Wikidata
Născut[3][4][5] Modificați la Wikidata
Copenhaga, Danemarca Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[3][4] Modificați la Wikidata
Copenhaga, Danemarca Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Assistens[*] Modificați la Wikidata
PărințiA.P. Madsen[*][[A.P. Madsen (pictor danez)|​]]
Sophie Madsen[*][[Sophie Madsen (pictoriță daneză)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAndreas Madsen[*][[Andreas Madsen (botanical collector (1863 - 1935))|​]] Modificați la Wikidata
CopiiViggo Madsen[*][[Viggo Madsen (pictor danez)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Danemarcei[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric de artă
pictor
biograf[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiCopenhaga ()[6]
Țările de Jos[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba daneză Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia Regală Daneză de Arte Frumoase[*], Sorø Akademi[*][[Sorø Akademi (boarding school and gymnasium in Denmark)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireC.V. Nielsen[*][[C.V. Nielsen (Danish architect and painter (1833-1910))|​]][1], Vilhelm Kyhn[*][[Vilhelm Kyhn (artist danez)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruAnna Ancher  Modificați la Wikidata
PremiiRidder af Dannebrog[*][[Ridder af Dannebrog (grade of the Order of the Dannebrog)|​]] ()[2]
Dannebrogordenens Hæderstegn[*][[Dannebrogordenens Hæderstegn (Danish meritous award)|​]] ()[2]
Kommandør af Dannebrog[*][[Kommandør af Dannebrog |​]] ()[2]
hedersdoktor vid Lunds universitet[*][[hedersdoktor vid Lunds universitet |​]] ()  Modificați la Wikidata

Carl Johan Wilhelm Madsen, cunoscut sub numele de Karl Madsen, (n. , Copenhaga, Danemarca – d. , Copenhaga, Danemarca) a fost un pictor și istoric de artă danez care a avut legături strânse cu pictorii din Skagen.

Tinerețe și educație[modificare | modificare sursă]

Născut la Copenhaga la 22 martie 1855, Madsen a fost fiul pictorilor Andreas Peter Madsen și Sophie Thorsøe Madsen. Și-a terminat studiile la Academia Sorø înainte de a urma cursurile școalii de artă a lui C.V. Nielsen în 1871. Între 1872 și 1876, a studiat la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase. A fost elev al lui Vilhelm Kyhn⁠(d) și al lui Jean-Léon Gérôme la Académie des Beaux-Arts⁠(d) din Paris (1876–1879).

Carieră[modificare | modificare sursă]

Schiță a localității Hornbæk cu biserica (1885)
La ville hue ved Saint Briac i Bretagne (1878)

Madsen a fost foarte influențat la începutul anilor 1860 de noul început radical al culturii daneze, condusă de Georg Brandes, ale cărui prelegeri la Universitatea din Copenhaga le-a urmat, și Holger Drachmann, care și-a publicat opiniile puternice despre arta daneză și despre condițiile dezamăgitoare la Academia de Artă. În 1871, Drachmann s-a dus la Skagen, un sat de pescari din punctul cel mai nordic al Iutlandei, pentru a picta scene în aer liber și pescarii locali. Aproape simultan, Madsen a ajuns și la Skagen.

În primul său an la Academia de Artă, l-a întâlnit pe Michael Ancher, pe care l-a convins să i se alăture la Skagen în iulie 1874. Acolo i-a dat lecții de pictură Annei Brøndum, mai târziu Anna Ancher. Opera sa de artă din 1873–1874 și din 1879 până în 1880 arată că el a fost una dintre figurile cheie printre pictorii Skagen. Portretele sale aveau o vitalitate comparabilă cu cele ale lui Michael și Anna Ancher și Christian Krohg, dar îi lipsea virtuozitatea și simțul culorii de care se bucurau Peder Severin Krøyer, Viggo Johansen și pictorii suedezi și norvegieni. Lucrările sale cele mai interesante sunt poate cele din ultimul său an la Paris, unde a intrat sub influența școlii de la Barbizon și, eventual, a lui Édouard Manet, deși încă tind să fie destul de întunecate și plictisitoare în comparație cu lucrările mai strălucitoare ale impresioniștilor care au fost influențați de tinerii Naturalisti.

Decalajul dintre Madsen și tendințele vremii, precum și propriile sale probleme economice au stat probabil la baza deciziei sale de a deveni scriitor profesionist. La recomandarea lui Drachmann, a devenit critic de artă la Dagavisen în 1881. În calitate de colaborator frecvent la Politiken⁠(d) și alte publicații periodice, inclusiv Tilskueren⁠(d),[7] a devenit unul dintre cei mai influenți comentatori și critici de artă din Danemarca. A fost un susținător al artei neerlandeze și a scris Japansk Malerkunst (1885), o carte de pionierat despre arta Japoniei.

În calitate de expert în muzee, Madsen a devenit recunoscut ca o autoritate în domeniul artei neerlandeze și a dus la o reevaluare a artei daneze în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în special prin biografia lui Johan Lundbye⁠(d) în 1895. A fost director al Muzeului Statens pentru Kunst din 1911 până în 1925[8] și director al Muzeului Skagens din 1928 până în 1938.[9]

Madsen a primit un doctorat onorific la Universitatea din Lund și a devenit Cavaler al Ordinului Dannebrog în 1909 și comandant clasa a II-a în 1925.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Karl Madsen de Viggo Madsen (1900)
A doua soție a lui Madsen, Thora Juliane Madsen, pictată de Elisabeth Wandel în 1890

Madsen s-a căsătorit de două ori. S-a căsătorit cu prima sa soție, Johanne Henriette Møller, la 3 iunie 1880, dar aceasta a murit la 9 martie anul următor, în timpul nașterii primului lor copil. S-a căsătorit apoi cu Thora Juliane Nielsen (5 august 1858 – 9 decembrie 1929) la 4 iulie 1883. Au avut patru copii, doi băieți și două fiice.

Fiul lui Madsen din prima căsătorie, Henry Sofus Madsen (1881–1921) a fost egiptolog, jurnalist și editor. Un alt fiu, Svend Viggo Madsen (1885–1954) a fost și el pictor. Fiica sa cea mare, Sofie Madsen (1887–1965) s-a căsătorit cu pictorul Arne Lofthus⁠(d)[10] Madsen a murit la 16 aprilie 1938 și a fost înmormântat în cimitirul Assistens.[11]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.kulturarv.dk/kid/VisWeilbach.do?kunstnerId=587&wsektion=uddannelse  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c Dansk Biografisk Leksikon, 3. udgave 
  3. ^ a b c d RKDartists, accesat în  
  4. ^ a b c d Karl Madsen, Kunstindeks Danmark, accesat în  
  5. ^ a b Karl Johann Vilhelm Madsen, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  6. ^ a b RKDartists, accesat în  
  7. ^ Denys Sutton (martie 1956). „Notes on Paul Gauguin apropos a Recent Exhibition”. The Burlington Magazine⁠(d). 98 (636): 87. JSTOR 871889. 
  8. ^ "Karl Madsen", Kunstindeks Danmark & Weilback kunstnerleksikon, Retrieved 12 August 2010.
  9. ^ "Karl Madsen", Den store Danske, Retrieved 14 August 2010.
  10. ^ „Karl Madsen” (în Danish). Dansk Biografisk Leksikon⁠(d). Accesat în . 
  11. ^ „Karl Madsen” (în Danish). gravsted.dk. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]