Karikkoselkä

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karikkoselkä se află în Finlanda
Karikkoselkä
Localizarea craterului pe harta Finlandei

Karikkoselkä este un lac format într-un crater de impact meteoritic în Petäjävesi, Finlanda.[1] Cele mai multe lacuri din regiune sunt alungite pe direcția nord-vest-sud-est din cauza glaciațiunii, dar Karikkoselkä este izbitor de rotund.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Multe conuri spulberate și formațiuni de rocă care s-au format sub presiuni extreme de impact, au fost descoperite în jurul lacului. Dovezi suplimentare vin de la hărțile aeromagnetice, care arată clar o anomalie magnetică în zona craterului de impact.[2] În plus, probele recoltate de la forajele de pe fundul lacului confirmă originea structurii de impact.

Craterul este cel mai mic identificat în Finlanda, are 1,4 km diametru și 150 m adâncime. Datorită sedimentelor lacul are o adâncime maximă de 26 m, care este neobișnuit de profundă pentru un lac din regiune. Karikkoselkä este estimat a avea vârsta între 230 Ma și 450 Ma (milioane de ani), cel mai probabil în apropierea a 240 Ma (triasic sau mai devreme).[2] Unele surse dau o vârstă nejustificat de mică de 1.88 Ma,[3] care este probabil o citare greșită – sursa menționează că roca de bază din regiune (cunoscută sub numele de Complexul Central Finlandez de Granit ) s-a format aproximativ acum 1.88 Ga (mii de milioane de ani în urmă), în epoca târzie Paleoproterozoic.[1][2]

Există dovezi ale unei așezări neolitice de pe malul sudic al lacului.[4] În conformitate cu o placă ridicată acolo, nu există încă săpături arheologice efectuate și vârsta așezării rămâne necunoscută.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Moilanen, Jarmo. „Karikkoselkä impact structure”. Impact structures in Finland. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b c Lehtinen, M.; Pesonen, L. J.; Puranen, R.; Deutsch, A. (). „Karikkoselkä - A new impact structure in Finland”. Lunar and Planetary Science. 27 (3): 739–740. Bibcode:1996LPI....27..739L. 
  3. ^ „Karikkoselkä”. Earth Impact Database. Accesat în . 
  4. ^ „Petäjäveden kulttuuriympäristö”. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]