K'inich Janaab' Pakal I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
K'inich Janaab' Pakal

Portret de stuc al său
Date personale
Nume la naștereK'inich Janaab' Pakal
Născutmartie 603
Palenque, Chiapas, Mexic Modificați la Wikidata
Decedatausgust 683, la 80 de ani
Palenque, Chiapas, Mexic Modificați la Wikidata
Înmormântat Templo de las Inscripciones[*][[Templo de las Inscripciones (Mesoamerican stepped pyramid structure at the pre-Columbian Maya civilization site of Palenque)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiK'an Mo' Hix
Sak K'uk'
Căsătorit cu Tz'akbu Ajaw[*][[Tz'akbu Ajaw (Queen consort of Palenque)|​]] Modificați la Wikidata
Copii K'inich Kan Balam II[*][[K'inich Kan Balam II (ajaw of Palenque)|​]]
K'inich K'an Joy Chitam II[*][[K'inich K'an Joy Chitam II (ajaw of Palenque)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupație Ajaw[*][[Ajaw (Mayan descriptive term)|​]] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnieiulie 615 – august 683
PredecesorSak K'uk'
SuccesorK'inich Kan B'alam II

K'inich Janaab ‘Pakal (născut în martie 603 și decedat în august 683; pronunția mayașă a numelui: [k’ihniʧ xanaːɓ pakal]; cunoscut și ca Pakal cel Mare sau pur și simplu ca Pakal) a fost conducator al organizării politice Maya din Palenque, în perioada clasică târzie. In timpul o domnie lungi de 68 ani, Pakal a fost responsabil pentru construirea sau extinderea inscripții celor mai notabile care au supraviețuit și arhitectură monumentală mayasa.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pakal a urcat pe tron ​​la vârsta de 12 ani, la 29 iulie 615 și a trăit până la vârsta de 80. El a văzut extinderea puterii Palenque în partea de vest a Statelor Maya, și a inițiat un program de clădire a capitalului său care a produs unele dintre cele mai bogate elemente ale artei civilizatiei Maya si arhitectura. El a fost precedat ca domnitor al Palenque de către mama sa, Doamna Sak K'uk ". Dinastia Palenque pare să fi avut regine numai atunci când nu a existat nici un moștenitor de sex masculin eligibil, conducerea fiind transferata de la Sak K'uk catre fiul ei. După moartea sa, Pakal a fost succedat de fiul său K'inich Kan B'alam al II-lea. Un fiu mai mic, K'inich K'an Joy Chitam al II-lea, l-a succedat pe fratele său K'inich Kan B'alam al II-lea. După moartea sa, a fost zeificat ca Pakal și s-a spus ca putea comunica cu urmașii săi. Pakal a fost îngropat în Templul Inscripțiilor.

Mormantul[modificare | modificare sursă]

Deși Palenque a fost examinat de către arheologi înainte, secretul de a deschide mormântul său, închis cu o lespede de piatră, a fost descoperit de arheologul mexican Alberto Ruz în 1948. A fost nevoie de patru ani pentru a șterge molozul de la scara care duce în jos la mormântul lui Pakal, dar a fost în cele din urmă descoperit în anul 1952 . Rămășițele sale scheletice încă zac în sicriu, purtând o mască de jad și coliere cu șiraguri de mărgele, înconjurat de sculpturi și reliefuri care descriu trecerea domnitorului la divinitate si cifrele din mitologia Maya. Urme de pigment arată că aceste culoare au fost odată pictate. Faptul ca oasele din cadrul mormântului sunt într-adevăr cele ale Pakal însuși este în curs de dezbatere, datorită faptului că analiza de uzură a dințiilor scheletul plasează vârsta mortii proprietarului la 40 de ani, mai tânăr decât Pakal . Epigrafistii insist ca inscriptiile de pe mormânt indică faptul că acesta este într-adevăr Pakal K'inich Janaab "înmormântat în cadrul, și că el a murit la vârsta de 80 ani. Unii cred că simbolurile se referă la două persoane cu același nume sau că o metodă neobișnuită pentru înregistrarea timpului a fost folosit. Explicația cea mai frecvent acceptată pentru neregulă este că Pakal, fiind o elită, a avut acces la un trai bun, mai putina mancare decat persoanele din clasa medie, astfel încât dinții au dobândit in mod natural uzura mai mica . În ciuda controverselor, mormantul sau rămâne una dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale arheologiei Maya. O replica de mormântul său se găsește la Muzeul Național de Antropologie și Istorie din Mexico City.

Legături externe[modificare | modificare sursă]