Josip Belušić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Josip Belušić
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Županići⁠(d), Istria, Croația Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani) Modificați la Wikidata
Trieste, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațieinventator
profesor Modificați la Wikidata

Josip Belušić (n. , Županići⁠(d), Istria, Croația – d. , Trieste, Austro-Ungaria) a fost un inventator croat și profesor de fizică și matematică născut în Imperiul austriac.

Născut într-o familie croată pe actualul teritoriu al Croației în perioada monarhiei habsburgice, Belušić a fost educat între Pazin și Koper. Și-a finalizat studiile la Viena și a fost profesor la Koper și Castelnuovo, lângă Trieste. Belušić este amintit în principal pentru invenția sa a vitezometrului, pe care l-a brevetat în 1888 și l-a prezentat lumii în 1889, în cadrul Expoziției Universale de la Paris, după ce a efectuat două experimente între Istria și Trieste în 1887 și 1889.[1][2][3][4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Belušić s-a născut lângă Labin, în Istria, și a crescut în micul oraș Županići, un sat de la marginea fostului imperiu austriac. A fost profesor la Koper la școala imperială. Belušić și-a prezentat invenția la Expoziția Universală de la Paris din 1889, cu ocazia căreia a fost construit Turnul Eiffel.[1][4] Belušić a numit inițial dispozitivul său „Velocimetru”. Cu toate acestea, a fost redenumit „Controllore automatico per vetture” cu ocazia prezentării sale la Expoziția Universală. În anul Expoziției Universale de la Paris, comuna capitalei franceze a anunțat o licitație pentru alegerea celui mai bun dispozitiv de monitorizare a serviciilor de transport local, iar velocimetrul Belušić a fost ales, deoarece s-a dovedit a fi cel mai precis dispozitiv.[1][4] În iunie 1890, Academia Franceză a Inventatorilor l-a lăudat pe Belušić și i-a acordat o diplomă și o medalie de aur, declarându-l și membru de onoare.[5] Dispozitivul lui Belušić a măsurat viteza, durata călătoriei, numărul de pasageri și ora de ieșire și intrare a pasagerilor. Belušić a fost educat la Pazin. Preoții parohilor Pazin au fost cei care au observat mai întâi talentul său pentru științele naturii. Belušić și-a continuat studiile la Viena. Nu știm sigur ce s-a întâmplat cu inventatorul, care a murit la Trieste la 8 ianuarie 1905.[1][6][2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Ivanjko, Gordana. „Josip Belušić, an Istrian who invented the speedometer in 1888 and changed the world”. 24 sata. Accesat în . 
  2. ^ a b „Belušić, Josip”. Hrvatska tehnička enciklopedija [Enciclopédia Técnica Croata]. Accesat în . 
  3. ^ Milanović, Božo: Hrvatski narodni preporod u Istri, 1967, page 406
  4. ^ a b c Jouvin, Bernard. „Compteur de vitesse: saviez-vous qu'il a 130 ans?”. L'Est Républicain. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ Milanović, Božo (). Hrvatski narodni preporod u Istri. Istarsko književno društvo sv. Cirila i Metoda. p. 406. Accesat în . 
  6. ^ Richard W. Bulliet (). The Wheel: Inventions and Reinventions. New York, NY: Columbia University Press. p. 129. ISBN 9780231540612. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]