Joshep Bates

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Joshep Bates
Joseph Bates (1865).jpg
Joshep Bates
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Rochester[*], SUA Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Battle Creek, Michigan, SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States (1867–1877).svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiemarinar
predicator[*] Modificați la Wikidata

Joseph Bates (n. 8 iulie 1792 – d. 19 martie 1872) a fost un marinar și teolog adventist. El a fost fondatorul adventismului sabatarian.

Joseph Bates s-a născut în Rochester, Massachusetts, pe 8 iulie 1792. Tatăl său, de asemenea, numit Joshep,[3] a fost voluntar în Războiul de independență, iar mama sa a fost fiica lui Barnaba Nye de tip Sandwich, Massachusetts. În 1793, familia lui Bates s-a mutat în New Bedford, Massachusetts, care va deveni localitatea Fairhaven în 1812. În iunie 1807, Bates a navigat ca băiat de cabină pe o navă nouă comandată de Elias Terry, numit Fanny, la Londra. Acesta a fost începutul carierei de marinar a lui Bates.[4]

În 1811, Bates a fost luat ca prizonier. După eliberare și-a continuat cariera, în cele din urmă devenind căpitan de vas. În timpul unei călătorii, el a citit o copie a Bibliei pe care soția lui i-a dat-o. De asemenea, el a fost un puternic susținător al abolirii sclaviei. În 1839, el a acceptat învățăturile lui William Miller care spunea că Isus vine în curând.

Bates a devenit cunoscut sub numele de „apostol al Sabatului” și a scris mai multe broșuri cu privire la acest subiect.[5]

Joseph Bates a fost un susținător puternic al lui James White și a darului profetic, despre care credea că s-a manifestat în viziunile primite de tânăra Ellen G. White.

Joseph Bates a murit pe 19 martie 1872 în Battle Creek, Michigan. El este îngropat în Poplar Hill Cemetery in Monterey, Michigan.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Cea mai bună resursă primară este: John Bates, Autobiografia (Battle Creek: Battle Creek Steam Press, 1868) și republicată și revizuită în 2004 de către Andrews University Press.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • George R. Knight, Joseph Bates: The Real Founder of Seventh-day Adventism. Review and Herald, 2004[6]
  1. ^ a b „Joshep Bates”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Joseph Bates (Adventist), SNAC, accesat în  
  3. ^ „Adventist Heritage : Footsteps of the Pioneers- Joseph Bates”. . Accesat în . 
  4. ^ Bates, Elder Joseph (). „Chapter 1”. În Elder James White. The Early and Experience And Labors of Elder Joseph Bates. Accesat în . 
  5. ^ Joseph Bates: The Seventh Day Sabbath, a Perpetual Sign, from the Beginning to the Entering into the Gates of the Holy City, According to the Commandment, 1846 (www.gutenberg.org)
  6. ^ One review of Knight is Benjamin McArthur, "Early Adventism’s Leon Trotsky". Spectrum 33:2 (Spring 2005); alternative link