Johannes Sarracenus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Johannes Sarracenus
Date personale
Născutsecolul al XII-lea Modificați la Wikidata
Decedatsecolul al XII-lea Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
scriitor
teolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata

Johannes Sarracenus (uneori cunoscut și ca Johan Sarracen), a fost un învățat al secolului al XII-lea . El este cunoscut pentru traducerea din greacă în latină a scrierilor lui Pseudo-Dionisie Areopagitul.

Johannes Sarracenus a fost, probabil, un prieten de-al lui Ioan de Salisbury. El ar fi scris comentariul său la Ierarhia Cerească de Pseudo-Dionisie Areopagitul în jurul 1140. Acest comentariu, deși se presupune că există, nu a fost publicat niciodată într-o ediție modernă.[1] Apoi, în jurul anului 1167, Sarracenus a tradus lucrările lui Pseudo-Dionisie. Până la acel moment, teologii și filosofii de limbă latină au avut la dispoziție pentru lectura textelor areopagitice doar traducerea realizată de Ioan Scotus Eriugena în secolul al IX-lea, care era însă foarte greu de înțeles. În contrast, Sarracenus a produs o versiune mai clară, care a fost folosită apoi de Albert cel Mare și de Toma de Aquino, și a avut o influență semnificativă asupra scrierilor mistice occidentale. Traducerile din Pseudo-Dionisie Areopagitul a lui Johannes Sarracenus au fost treptat scoase din uz abia din secolul al XIII-lea, odată cu traducerea realizată de Robert Grosseteste, iar apoi prin traducerea din secolul al XV-lea a lui Ambrose Traversari.

Johannes Sarracenus și-a dedicat două dintre traducerile sale abatelui mănăstirii Saint-Denis din apropierea Parisului. Pe cont propriu, el a vizitat Grecia în scopuri de cercetare și a fost entuziasmat de opera lui Ioan de Salisbury. Se crede că a trăit pentru o vreme la Poitiers.[2]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • Philippe Chevallier (ed.), Dionysiaca. Recueil donnant l'ensemble des tradiții latines des ouvrages attribués au Denys de l'Aréopagite, 4 volume, Désclée de Brouwer et Cie, Bruges, 1937/1950 [facsimil retipărit în 1989 de Verlag Frommann-Holzboog din Stuttgart] [conține traducerea din Pseudo-Dionisie]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gabriel Théry: „Existe-t-il onu commentaire de S. Sarrazen sur la «Hierarchie celeste» du Pseudo-Denys?”, Revue des sciences decembrie et theologiques, 11 (1922), pp. 61-81. 
  2. ^ Peter Classen: Johannes Sarracenus. In: Die Religion in Geschichte und Gegenwart, Bd. 3. 3. Aufl. p. 820. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Peter Classen, „Johannes Sarracenus”, în Die Religie in Geschichte und Gegenwart, ed. a III-a, vol. 3, p. 820.
  • Birgit Gansweidt, „J. Sarracenus”, în Lexikon des Mittelalters, vol. 5, p. 602.
  • Ulrich Köpf, „Johannes Sarracenus”, în Die Religie in Geschichte und Gegenwart, ed. a III-a.
  • Gabriel Théry: „Existe-t-il onu commentaire de S. Sarrazen sur la «Hierarchie celeste» du Pseudo-Denys?”, Revue des sciences decembrie et theologiques, 11 (1922), pp. 61-81, ISSN 0035-2209.
  • Gabriel Théry: „Documents concernant J. S.”, Archives d'histoires doctrinale et litteraire du moyen age, 18 (1950/1951), pp. 145–187, ISSN 0373-5478.