Sari la conținut

Johann Georg Palitzsch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Johann Palitzsch)
Johann Georg Palitzsch

Johann Georg Palitzsch
Date personale
Născut11 iunie 1723
Dresda
Decedat21 februarie 1788
Prohlis⁠(d), Principatul Saxoniei, Germania Modificați la Wikidata
Naționalitategermană
Ocupațieastronom
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata

Johann Georg Palitzsch (n. 11 iunie 1723, Dresda – m. 21 februarie 1788) a fost un astronom german, devenit celebru pentru că a fost primul care a observat reîntoarcerea cometei Halley, în ziua de Crăciun 1758. Natura periodică a acestei comete fusese prevăzută de Edmond Halley în 1705, însă acesta din urmă murise fără să fi putut verifica previziunea sa.

Crescut pentru a deveni fermier sub autoritatea unui tată strict, Johann Georg Palitzsch a studiat în secret astronomia din cărțile pe care și le procura, îndeosebi Vorhof der Sternwissenschaft (în română: Curtea astronomiei) de Christian Pescheck. A învățat latina și, la vârsta de 21 de ani a moștenit ferma, fapt care i-a permis să-și construiască propria grădină botanică, o bibliotecă, un laborator și un muzeu. A fost susținut de diverși donatori, între care viitorul rege al Angliei. Dar războiul dintre Prusia și Austria a pus capăt ambițiilor sale.

La moartea sa, a lăsat o bibliotecă de 3.500 de cărți, în parte constituite din copii manuscrise ale operelor științifice pe care nu putuse cumpăra din cauza costului lor.

Un crater și o vale de pe Lună îi poartă numele, precum și asteroidul (11970) Palitzsch.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]