Sari la conținut

Jijila, Tulcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jijila
—  sat și reședință de comună  —
Jijila se află în România
Jijila
Jijila
Jijila (România)
Poziția geografică
Jijila se află în Județul Tulcea
Jijila
Jijila
Jijila (Județul Tulcea)
Aplasarea localității pe harta județului
Coordonate: 45°18′18″N 28°8′57″E ({{PAGENAME}}) / 45.30500°N 28.14917°E

Țară România
Județ Tulcea
ComunăJijila

SIRUTA160626

Altitudine[2]35 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total3.677 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal827110
Prefix telefonic+40 x40 [1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Jijila este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Tulcea, Dobrogea, România. Se află în partea de nord-est a județului, în zona de contact a munților Măcin (Depresiunea Jijila), cu Lunca Dunării, pe malul sudic al lacului Crapina.

Localitatea se învecinează la nord cu satele Garvăn și Văcăreni, Tulcea, la nord-est cu localitatea Luncavița, Tulcea, la sud cu orașul Măcin iar la sud – est cu localitatea Greci.

Actuala grupare a locuințelor din cadrul localității Jijila urmărește Drumul Național 22, cu un număr de gospodării mult mai mare pe partea stângă a acestuia spre Măcin. Ca tipologie, satul vechi, care era grupat în imediata apropiere a bălții Jijila spre Dunăre. Dezvoltarea ulterioară spre vest și extinderea spre nord și sud din perioada primelor decenii ale secolului al XX-lea, au aceleași caracteristici „compacte”.

Vatra veche, nucleul inițial al satului, s-a grupat în jurul bisericii unde sunt amplasate și majoritatea instituțiilor publice și unde s-a conturat și centrul civic prin amplasarea „naturală” a gospodăriilor. Această parte a satului nu se înscrie într-o anumita „ordine” și are aparență dezordonată, prin străzi întortochiate. Tot ce s-a construit ulterior s-a făcut în baza unui plan de sistematizare, cu străzi drepte.

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]