Jerzy Szmajdziński

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jerzy Szmajdziński
Jerzy Szmajdzinski.jpg
Date personale
Nume la naștereJerzy Andrzej Szmajdziński Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Wrocław, Polonia Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani) Modificați la Wikidata
Smolensk, Rusia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
ministru Modificați la Wikidata
Deputy Marshal of the Sejm of the Republic of Poland Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deJanusz Dobrosz[*]
Membru al Seimului Poloniei Modificați la Wikidata

PremiiOrdinul Polonia Restituta în grad de comandor cu stea[*] ()
Order of the White Star, 1st Class[*]
Cetățean de onoare de la Wrocław
Knight Commander of the Order of the British Empire[*]
Partid politicPMUP
Alianța Stânga Democrată[*]
Prezență online
Jerzy Szmajdziński
Mormântul lui Jerzy Szmajdziński din Wilanów

Jerzy Andrzej Szmajdzinski (n. 9 aprilie 1952 – d. 10 aprilie 2010) a fost un politician de origine poloneză care a deținut funcția de vice-președinte al Sejmului polonez și anterior a lucrat în Ministerul de apărare. A fost candidat la funcția de președinte al Poloniei în cadrul alegerilor din 2010.

Szmajdzinski a terminat Universitatea de Științe Economice din Bratislava. În anii 1970-1980 a fost activist în cadrul Federației Uniunilor Socialiste ale Tineretului polonez și în cradrul Uniunii Socialiste a Tineretului polonez, ocupând funcția de președinte în anii 1986-€“1989. El a rămas membru Partidului Muncitorilor polonezi din 1973 până la destrămarea acestuia în 1990. Mai târziu, a ocupat o poziție de conducere în cadrul Partidului Democrației Socialiste a Republicii Poloniei. În decembrie 1999, a devenit delegatul președintelui Alianței Democratice de Stânga (ADS).

A devenit un membru al Sejm-ului în 1990 și a fost președinte Comitetului Apărării Naționale. A treia sa funcție a fost de delegat al președintelui acelei comisii. A fost ministru al Apărării Naționale începând cu 19 octobrie 2001 până în 2005. A fost ales în Sejm în data de 25 decembrie 2005 câștigând 20,741 voturi în districtul Legnica, candidând pentru lista ADS.

La o convenție națională ADS în decembrie 2009 a fost ales candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale ale Poloniei din 2010. Candidatul lui a primit 11% din voturi în fază pre-eclectionala din martie.

Szmajdzinski a murit a două zi după cea de-a 58-a aniversare într-un accident de avion alături de președintele Lech Kaczynski și 94 alte persoane.

Onoruri și recompense[modificare | modificare sursă]

În 2002, Szmajdziński a fost proclamat cetățean de onoare al Jelenia Gora și în 2004 cetățean de onoare al Bolków.

Pe 16 aprilie 2010, a fost decorat postmortem cu Crucea Comandantului cu steaua ordinii restituite din Polonia. În aceeași zi Parlamentul Provinci Silesiei de Jos l-a premiat postmortem cu titlul Cetatteanului de Onoare al Sileziei de Jos. Pe data de 20 mai 2010 Consiliul din Bratislava i-a acordat titlul de Cetățean de onoare al Bratislavei și pe data de 28 martie 2011 Consiliul orașului Legnica i-a acordat titlul de Cetățean de onoare al Leginicii.

Note[modificare | modificare sursă]