Sari la conținut

Jan Garbarek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jan Garbarek
Date personale
Născut4 martie 1947
Mysen, Norvegia
Momarken⁠(d), Østfold, Norvegia Modificați la Wikidata
CopiiAnja Garbarek[*][[Anja Garbarek (Norwegian singer and songwriter)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Norvegia Modificați la Wikidata
Ocupațiejazz saxofonist
StudiiUniversitatea din Oslo  Modificați la Wikidata
Gen muzicaljazz, etno jazz
Instrument(e)saxofon
Ani de activitateSfârșitul anilor 60 - prezent
Case de discuriECM
Premiipremiu Spellemann[*]
Norsk kulturråds ærespris[*][[Norsk kulturråds ærespris (Annual Norwegian arts award)|​]] ()[1]
Buddyprisen[*][[Buddyprisen (Norwegian jazz musician award)|​]] ()
ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden[*][[ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden |​]] ()[2]
Willy Brandt Prize[*][[Willy Brandt Prize (award from the Norwegian-German Willi-Brand-foundation)|​]] ()[3]  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăJan Garbarek discography[*][[Jan Garbarek discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jan Garbarek (n. 4 martie 1947 în Mysen, Norvegia) este un saxofonist norvegian, activ în jazz, muzică clasică și muzică etno jazz (world music).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Garbarek este unicul copil al unui fost prizonier de război polonez și al fiicei unui fermier norvegian. A crescut în Oslo. La vârsta de 21 de ani s-a căsătorit cu Vigdis. Fiica lor, Anja Garbarek este de asemenea muzician.

˝Sunetul Garbarek˝ este unul din sunetele reprezentative pentru vestita casă de discuri ECM, unde și-a realizat, de fapt, toate înregistrările sale. A început să înregistreze spre sfârșitul anilor 1960, cu interpretări remarcabile pe înregistrările compozitorului american de jazz, George Russell, cum ar fi ˝Othello Ballet Suite˝ și ˝Electronic Sonata for Souls Loved by Nature˝. Dacă la început se părea că este un discipol al lui Albert Ayler și Peter Brötzmann, din 1973 a întors spatele disonanțelor din jazz-ul de avangardă, rămânând doar tonul lui din abordările de dinainte.

Din punct de vedere al compoziției, Garbarek se inspiră foarte mult din muzica populară scandinavă. El este de asemenea un pionier al compozițiilor de muzică ˝jazz ambiental˝, cel mai notabil fiind albumul ˝Dis˝ din 1976. Această abordare structurală, care respinge noțiunile tradiționale ale improvizației tematice (bine exemplificate de Sonny Rollins) în favoarea unui stil descris de critici precum Richard Cook și Brian Morton ca ˝sculptural în impactul său˝, a fost critic decisivă. Înregistrările lui Garbarek sunt mai degrabă etichetate drept muzică ˝New Age˝, un stil, în general, susținut de tot mai mulți muzicieni și ascultători de jazz ˝ortodocși˝. Alte experimente au inclus punerea pe note a unei colecții de poeme ale lui Olav H. Hauge, un singur saxofon completând un cor, aceasta a condus la o interpretare remarcabilă cu Grex Vocalis, dar nu a fost deocamdată editată.

După înregistrarea unui șir de albume de avangardă, Garbarek s-a ridicat la un nivel internațional la mijlocul anilor 1970 abordând stilul jazz post-bop, și ca membru și ca leader în ˝European Quartet˝-ul lui Keith Jarrett. El a atins un considerabil succes comercial, în Europa, cu albumul ˝Dis˝, o colaborare meditativă cu chitaristul Ralph Towner care a folosit sunetul distinct al harpei pe câteva piese. (Selecții din albumul ˝Dis˝ au fost folosite ocazional în diverse filme și documentare). În anii '80 muzica lui Garbarek a început să includă și sintetizatoare și elemente de etno jazz. În 1993, în timpul modei cu muzica gregoriană, albumul Officium, o colaborare cu interpreți de muzică vocală din Hilliard Ensemble, a devenit unul din cele mai bine vândute albume ECM din toate timpurile, ajungând din urmă topurile pop în câteva țări europene (urmarea lui a fost Mnemosyne în 1999). În anul 2005, albumul ˝In Praise of Dream˝ a fost nominalizat la premiile Grammy.

Garbarek a compus, de asemenea, muzică pentru diferite alte filme europene, inclusiv pentru filme franceze și norvegiene. De asemenea piesa sa ˝Rites˝ a fost folosită în filmul american ˝The Insider˝.

În 2007 Jan Garbarek a susținul un recital, împreună cu grupul său, la Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna.

Colaboratori principali[modificare | modificare sursă]

Înregistrări principale[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://snl.no/Norsk_kulturr%C3%A5ds_%C3%A6respris, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Tildelinger av ordener og medaljer, accesat în  
  3. ^ https://www.berlinglobal.org/index.php?willy-brandt-foundation-awards-ceremony-20141, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]