Ivan Guidea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ivan Guidea
Date personale
Născut (35 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Nisporeni, raionul Nisporeni, Republica Moldova[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieluptător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Înălțime163 cm[1]  Modificați la Wikidata
Greutate60 kg[1]  Modificați la Wikidata
Sportlupte
Probelupte libere
ClubCSM Lugoj
AntrenorAnatolie Guidea
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceLupte la Jocurile Olimpice de vară din 2016
Cempionat Evropî po borbe 2018[*][[Cempionat Evropî po borbe 2018 |​]]
2016. gada Eiropas čempionāts cīņas sportā[*][[2016. gada Eiropas čempionāts cīņas sportā (international wrestling competition held in Latvia)|​]]  Modificați la Wikidata
Medalii
Campionatul European
Bronz Riga 2016 61 kg
Bronz Kaspiisk 2018 61 kg

Ivan Guidea (rusă Иван Гуйдя; n. , Nisporeni, raionul Nisporeni, Republica Moldova) este un luptător român specializat în lupte libere.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de lupte libere în 2004, la vârsta de 16 ani. Primul lui antrenor a fost Iuri Cerednik, urmat de Grigori Ciorici.[3] A evoluat pentru reprezentativa Republicii Moldova până în anul 2009, timp în care a suferit din cauza lipsurilor financiare. Tranziția spre România a fost una greoaie, Guidea făcând o pauză competițională până în anul 2013. Procesul a fost întârziat din cauza documentațiilor necesare.[3] Mentorul său este Anatolie Guidea, fratele lui, medaliat european și mondial și actual antrenor al lotului național al României.

Palmares competițional[modificare | modificare sursă]

Debutul său în acest sport a fost unul încununat de succese, câștigând medaliile de bronz la Europenele de cadeți din 2004 și 2005, în cadrul categoriei 42 respectiv 50 de kg.[3]

Prima lui performanță sub steag românesc a fost la turneul Dan Kolov - Nikola Petrov din 2013, unde a obținut medalia de bronz la categoria 60 de kg. La memorialul Ion Corneanu din România a fost distins cu medalia de aur.

Guidea a revenit la turneul internațional Dan Kolov - Nikola Petrov în 2015, unde a reușit o performanță de excepție, locul 1 la categoria 61 de kg.[4] A participat și la Jocurile Europene din 2015, unde a fost eliminat în recalificările pentru finala de bronz.[5]

În 2016, a reușit clasarea pe locul trei la Europene de la Riga, în cadrul categoriei 61 de kg.[6] La turneul de calificare la Jocurile Olimpice de vară din 2016 s-a clasat pe primul loc la categoria 57 kg, reușind calificarea.[7] La Jocuri, Ivan Guidea a părăsit competiția în sferturi.[8] La Campionatul European din 2018 a cucerit din nou medalia de bronz.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Ivan Guidea (în engleză) 
  2. ^ a b c Olympedia 
  3. ^ a b c Nikolai Byastinov (). „Иван Гуйдя: «Лебедев всегда будет для меня примером» (Ivan Guidea: „Lebedev va fi întotdeauna un exemplu pentru mine")” (în rusă). Sport Yakutia. 
  4. ^ Radu Levârdă (). „Luptătorii români au revenit cu zece medalii de la puternicul turneu internațional de la Sofia”. Sport Revolution. 
  5. ^ „VIDEO România a plecat de la Jocurile Europene fără medalie la lupte”. Digi Sport. . 
  6. ^ „Lupte: Românul Ivan Guidea a cucerit medalia de bronz la Europenele de la Riga”. Agerpres. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Lupte: Încă un sportiv român a obținut calificarea la JO 2016, Ivan Guidea (cat. 57 kg)”. Agerpres. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Mihai Țenea (). „UPDATE JO 2016 - Lupte libere: Ivan Guidea, învins în sferturile categoriei 57 kg”. Agerpres. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Ivan Guidea, medaliat cu bronz la Europenele de lupte, Ziarul de Sport, 6 mai 2018

Legături externe[modificare | modificare sursă]