Sari la conținut

Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven
Poziția Limburg
Belgia
Cod Natura 2000BE2200034  Modificați la Wikidata

Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven este o arie protejată (arie specială de conservare — SAC[1], sit de importanță comunitară — SCI, arie de protecție specială avifaunistică — SPA) din Belgia întinsă pe o suprafață de 1.869 ha, integral pe uscat.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Centrul sitului Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven este situat la coordonatele 51°06′00″N 5°43′50″E / 51.1°N 5.7306°E ({{PAGENAME}}).

Înființare[modificare | modificare sursă]

Situl Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven a fost declarat arie de protecție specială avifaunistică în ianuarie 1900 pentru a proteja 1 specie de plante și 6 specii de animale. Alte tipuri de protecție:

  • sit de importanță comunitară (în mai 2002)
  • arie specială de conservare (în aprilie 2014)[1][2][3]

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Situată în ecoregiunea atlantică, aria protejată conține 12 habitate naturale: Ape stătătoare oligotrofe până la mezotrofe, cu vegetație de Littorelletea uniflorae și/sau de Isoëto-Nanojuncetea, Lacuri eutrofice naturale cu vegetație de tip Magnopotamion sau Hydrocharition, Cursuri de apă de la nivel de câmpie la nivel montan, cu vegetație Ranunculion fluitantis și Callitricho-Batrachion, Pajiști umede nord-atlantice cu Erica tetralix, Pajiști uscate europene, Formațiuni ierboase bogate în specii de Nardus, dezvoltate pe substraturi silicioase în zone montane (și în zone submontane, în Europa continentală), Liziere de ierburi înalte hidrofile de câmpie și de nivel montan până la alpin, Fânețe de joasă altitudine (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis), Depresiuni pe substraturi de turbă de Rhynchosporion, Păduri de fag acidofile atlantice, cu subarboret de Ilex și, uneori, de asemenea, Taxus, la nivelul arbuștilor (Quercion robori-petraeae sau Ilici-Fagenion), Păduri acidofile de stejar bătrân cu Quercus robur pe câmpii nisipoase, Păduri aluvionare cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae).[3]

La baza desemnării sitului se află mai multe specii protejate:[2]

  • plante (1): Luronium natans
  • amfibieni (1): triton cu creastă (Triturus cristatus)
  • mamifere (1): liliac de iaz (Myotis dasycneme)
  • nevertebrate (2): Euplagia quadripunctaria, rădașcă (Lucanus cervus)
  • pești (2): cicar (Lampetra planeri), boarță (Rhodeus amarus)

Pe lângă speciile protejate, pe teritoriul sitului au mai fost identificate 12 specii de păsări, 4 specii de amfibieni, 7 specii de mamifere, 1 specie de reptile.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Besluit Vlaamse Regering 23 APRIL 2014. Aanwijzing met toepassing van de Habitatrichtlijn van de speciale beschermingszones ‘BE2200032 Hageven met Dommelvallei, Beverbeekse heide, Warmbeek en Wateringen, BE2200033 Abeek met aangrenzende moerasgebieden en BE2200034 Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven, en definitieve vaststelling voor die zones en voor de met toepassing van de Vogelrichtlijn aangewezen speciale beschermingszone ‘BE2221314 Hamonterheide, Hageven, Buitenheide, Stamprooierbroek en Mariahof’ van de bijbehorende instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten. Belgisch Staatsblad 15/10/2014, bl. 80111.
  2. ^ a b c „Natura 2000 Standard Data Form for Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven”. Accesat în . 
  3. ^ a b „Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven”. biodiversity.europa.eu. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]