Insulele Pelagie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Isole Pelagie)
Insulele Pelagie
Nume în limba locală: Isole Pelagie

Insula Lampedusa
Geografie
PozițieMarea Mediterană
Ocean/MareMarea Mediterană  Modificați la Wikidata
Coordonate35°31′21″N 12°36′18″E ({{PAGENAME}}) / 35.5225°N 12.605°E
Număr total de insule3
Insule principaleLampedusa, Linosa, Lampione
Suprafață25,5 km²
Țară
Italia Italia
Regiune Sicilia
ProvincieAgrigento
ComunăLampedusa e Linosa
Demografie
Populație6.066 (2004)

Insulele Pelagie (în italiană: Isole Pelagie, Siciliană: Ìsuli Pilaggî), din grecescul pelagos - πέλαγος semnificând "largul mării", sunt trei insule mici numite Lampedusa, Linosa, și Lampione, situate în Marea Mediterană între Malta și Tunisia, la sud de Sicilia. La nord-vest se află insula Pantelleria și Strâmtoarea Siciliei. Din punct de vedere geografic, arhipelagul face parte din continentul african însă din punct de vedere administrativ și politic, insulele se află sub jurisdicția provinciei Agrigento din regiunea Siciliei și totodată constituie cea mai meridională parte a Italiei.

În ciuda unor suprafețe discontinue destinate agriculturii, insulele prezintă un aspect dezolant, însă acest fapt este datorat în primul rând deforestării fără discernământ și dispariției crângurilor și plantațiilor de măslini, ienuperi și roșcove. Acum cincizeci de ani, insulele încă mai prezentau un peisaj dominat de loturi cultivate și separate de ziduri de piatră însă, în ziua de astăzi, economia locală se bazează pe pescuit și turism (în mod special pe insula Lampedusa).

Zonă marină protejată[modificare | modificare sursă]

Broasca ţestoasă de mare

O importantă preocupare ecologică este protejarea broaștei țestoase marine (Caretta caretta), actualmente într-o situație de vulnerabilitate notabilă în întregul bazin mediteranean ca o consecință a dezvoltării infrastructurilor turistice în zonele preferate de aceste animale pentru depunerea ouălor. În Italia, plajele Pozzolana di Ponente de pe insula Linosa cât și Insula Iepurilor (în italiană Isola dei Conigli) sunt singurele locuri unde țestoasele își depun frecvent ouăle. În acest scop a fost constituită, în 2002, rezervația naturală Area Marina Protetta Isole Pelagie care acoperă suprafața celor trei insule ale arhipelagului.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]