Isidor Toniuc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Isidor Stanislav Toniuc)
Isidor Toniuc
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata

Isidor Stanislav Toniuc (n. 12 februarie 1912, Siret - d. 17 iunie 1998, Rădăuți) a fost un preot greco-catolic român, care a îndeplinit funcția de vicar general al Vicariatului greco-catolic ucrainean din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost hirotonit ca preot greco-catolic în anul 1937 la Baia Mare [1]. A fost numit apoi ca vicar general al Vicariatului greco-catolic ucrainean, aflat în jurisdicția Eparhiei greco-catolice de Maramureș.

În anul 1948, prin Decretul 458, a fost desființată Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de către regimul comunist, patrimoniul acesteia trecând la Biserica Ortodoxă Română. Deoarece Vicariatul greco-catolic ucrainean aparținea de Episcopia de Maramureș, a fost și el desființat. La acea dată, pr. Toniuc avea în grijă 31 de parohii cu 41 de biserici și 40.000 de credincioși ucraineni greco-catolici.

Vicarul general Isidor Toniuc, împreună cu mulți credincioși ai săi, a refuzat să treacă la Biserica Ortodoxă Română, motiv pentru care ei au fost anchetați o jumătate de an. Nu i s-a permis să-și ia un avocat care să-l apere. Apoi, preotul Toniuc a fost arestat și condamnat la opt ani de închisoare cu confiscarea averii.

Prigoana comunistă s-a extins și asupra familiei sale formate din șapte persoane: soția sa, care lucra ca învățătoare, a fost concediată și angajată ca îngrijitoare la un spital, iar copiii mai mari au fost exmatriculați din facultate. Familia sa a fost evacuată din locuință, deși avea și trei copii între 5 și 12 ani și i-a fost stabilit domiciliu forțat. Timp de doi ani, familia sa nu a știut nimic despre soarta părintelui [2].

Preoții greco-catolici ruteni din Bucovina au cerut protecția Episcopiei romano-catolice de Iași. În condițiile în care episcopul Anton Durcovici murise în închisoare, la conducerea episcopiei s-a aflat preotul Petru Pleșca, agreat de autorități. Acesta a comunicat Guvernului României prin adresa nr. 4502 din 21 februarie 1955 că „preoții Maniu Nicolae, Rogojinschi Emil, Toniuc Isidor și Vorobchievici Vladimir nu aparțin bisericii noastre catolice, nu-i avem în evidența preoților noștri și nu au legături de jurisdicție cu noi”.[3] Pleșca a fost consacrat episcop zece ani mai târziu.

Pr. Isidor Toniuc a decedat și a fost înmormântat la Rădăuți.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Agenda liturgică 2009 (Ed. Presa Bună, Iași, 2009). Cap. Comemorări”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Preot prof. dr. Ioan Bota, Cicerone Ionițoiu - Martiri și mărturisitori ai bisericii din România (1948-1989). Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Biserica Romano-Catolică Vol. 2, Ediția a-II-a (Ed. Patmos, Cluj-Napoca, 1998), 219 p.
  3. ^ Pr. D. Valenciuc - „O lacrimă de frate…”, în "Crai nou", nr. 5623, 15 aprilie 2011.