Irina Baianț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Irina Baianț
Date personale
Născută (34 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
CetățenieRomânia
Ocupațiecântăreață de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicaloperă
Pop opera[*]  Modificați la Wikidata
Tipul de voceSoprană
Prezență online

Irina Baianț (n. 9 februarie 1990, București) este o soprană română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A început studiul pianului la vârsta de 3 ani. A intrat la liceul de muzică „George Enescu”, unde a studiat pianul până în clasa a 11-a, apoi printr-o conjunctură dificilă atunci, dar cu final fericit, după cum a mărturisit, a trecut la canto clasic. A urmat Conservatorul „George Enescu”, primul său mentor fiind profesoara Liliana Dumitrescu. Marele compozitor și dirijor Vladimir Cosma a remarcat talentul sopranei și i-a devenit, la rândul său, mentor, Irina Baianț devenind colaborator permanent în toate concertele-eveniment ale acestuia.

A debutat ca soprană în data de 4 noiembrie 2010 pe scena Teatrului de Operetă din București în rolul Adelei din „Die Fledermaus” de Johann Strauss. A urmat apoi rolul Stasi din opera „Silvia” de Emerich Kalamann, acolo unde Irina Baianț a făcut performanță sub „bagheta” lui Stauróczky Balázs. Au urmat și alte titluri de operetă care au consacrat-o pe scenele instituțiilor de specialitate din țară, ca apoi să debuteze în operă, în „Carmen”, interpretând memorabil rolul Micaelei. Au urmat premii și distincții la unele dintre cele mai renumite concursuri din lume, printre care enumerăm Reine Elisabeth - Belgia, Regine Crespin - Franța, Leila Gencer - Turcia, Hariclea Darclée - România, Le Grand Prix de l'Opera și altele.

Din 2015 a debutat în rolul titular feminin din „Fantoma de la Operă” - Christine Daae, în producția din România, ce i-a adus apoi o bursă de studii la Londra și debutul în „Fantoma de la Operă”, producția originală din West End.

În România a putut fi văzută și în rolul Elizei Doolittle din „My Fair Lady”. A susținut turnee de operă și concerte în China, Coreea de Sud, Egipt, Franța,Germania, Italia,Spania, Belgia, Turcia, Rusia, Ucraina, Polonia și a colaborat cu artiști naționali și internaționali de renume, fiind invitată în festivaluri de Film și Musical, ambasade și evenimente de înalt protocol de-a lungul timpului.

Realizări[modificare | modificare sursă]

  • 2010: câștigătoarea premiului pentru Debutul Anului, la început de carieră, oferit de uniunea Criticilor și Muzicologilor din România.
  • Câștigătoarea festivalului Hariclea Darclée
  • Colaborări cu Teatro alla Scala, Garnier Opera, Cairo Opera, Alte Oper Frankfurt, Berlin Philarmonic, Teatro di Padova, Seoul Opera House, Beijing Opera, Shenzen Opera, Marseille Opera, Bolshoi Theatre, Her Majesty's Theatre, Covent Garden Opera.
  • Invitată specială în repetate rânduri la manifestările diplomatice și culturale desfășurate sub egida ambasadelor Americii, Rusiei, Italiei, Franței, Iranului, Ucrainei și României.
  • Colaborator permanent al maestrului Vladimir Cosma în toate concertele-eveniment și turneele ultimilor 8 ani pe care le-a desfășurat în Europa.
  • Invitată a Prințesei Stephanie de Monaco în parteneriatele educaționale și culturale pe care le-a avut cu România, în susținerea lor și concertare în evenimentele organizate.
  • Deținătoarea a peste 30 de premii naționale și internaționale la competiții și festivaluri de renume.
  • A concertat alături de nume celebre, precum Jarouski, Mirella Freni, Alessandro Safina, Marina Mamsivria, Pierre Richard, Greg Zlap, Richard Sanderson, Gheorghe Zamfir și alții.
  • Leading Role în producții de musical precum „The Phantom of the Opera” (București și Londra) și „My Fair Lady” (București și Cluj)

Legături externe[modificare | modificare sursă]