Irina Athanasiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Irina Athanasiu (n. 7 martie 1948 - d. 28 decembrie 2006) a fost profesor universitar în știința calculatoarelor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Enumerăm din cursurile predate de-a lungul carierei: "Limbaje Formale și Automate", "Proiectarea translatoarelor", "Programare în limbaj de asamblare", "Concepte moderne în programare".

Alte activități importante: constituire în campusul Politehnica Bucuresti a laboratoarelor SUN (anul 1997) și Motorola (anul 2000), promovarea acțiunii Free UNIX pentru Romania, membru fondator GURU - Grupul Utilizatorilor Români de UNIX, a contribuit decisiv la promovarea limbajului Java in Romania. Cărți publicate: "Microprocesoarele 8086,286,386", "Wordstar", "Turbo Pascal 6.0", "Borland Pascal 7.0 pentru Windows", "Initiere in Turbo Pascal", "Tehnici de programare", "Sistemul de operare UNIX", "Limbajul de programare Java".

Dar în afară de activitățile ei științifice, Irina Athanasiu este cunoscută de generații întregi de studenți ca profesorul din UPB care s-a implicat cel mai mult în ajutarea studenților - și a celor care au vrut să lucreze sau să studieze în străinătate, și a celor care au vrut să rămână în țară.

Dupa revoluția din 1989, în afară de faptul că îi ajuta pe studenții care voiau să plece în străinătate, ea s-a străduit tot timpul să creeze alternative viabile în România, pentru a oferi studenților buni și alternativa de a rămâne în țară. Irina Athanasiu a fost unul dintre oamenii care, fără sa aibă o mare acoperire în mass-media, au contribuit într-o măsură semnificativă la dezvoltarea industriei IT românești.

Legături externe[modificare | modificare sursă]