Ioan Opriș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bustul omagial al preotului-martir Ioan Opriș din Oprișani

Ioan Opriș (n. 1879 – d. 1918) a fost preot ortodox la fosta biserică de lemn ctitorită în anul 1866 de preotul Vasile Rus (1819-1867) din satul Cristiș, (azi Oprișani, cartier al orașului Turda).

În preajma Marii Uniri din 1918 a îndemnat oamenii sa meargă la Alba Iulia, i-a chemat în biserică și i-a pus să jure că nu vor trăda România. Un soldat din jandarmeria maghiară l-a împușcat în ușa bisericii pe data de 8 noiembrie 1918. Nu a mai apucat să-si vadă visul împlinit. Avea doar 40 de ani, tată a 7 copii.

În amintirea lui, familia regală a dat în anul 1924 un decret, fostul sat Cristiș primind numele de Oprișani.

Inițial a fost înmormântat în curtea bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului” în care a slujit. Pe mormânt a existat o placă funerară inscripționată. Cu ocazia ridicării noii biserici „Adormirea Maicii Domnului” pe terenul fostei biserici, în anii 70-80 ai secolului al XX-lea, rămășițele sale au fost reînhumate sub altarul noii biserici. Fosta placă funerară a dispărut (probabil se află în prezent în posesia urmașilor preotului). Lângă altar se găsește o placă comemorativă pe care se indică că preotul Ioan Opriș, cel care a dat numele cartierului Oprișani, este îngropat sub acest altar.

În memoria preotului-martir, în acest cartier a fost ridicat în anul 2004 un bust omagial, opera sculptorului Emilian Savinescu, în curtea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” situată pe Str. Ion Opriș, nr.1, iar o școală din Oprișani a primit numele de „Școala Ioan Opriș”.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ioan Bembea: Preotul Ioan Opriș. Martir al neamului

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]