Ioan Movilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statuia lui Ioan Movilă la Eforie Sud

Ioan I. Movilă (n. 1846[1] - d. 13 ianuarie 1904[2]) a fost un boier moldovean, urmaș al marii familii boierești moldave a Movileștilor, ce a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea. La 20 septembrie 1899 a pus piatra de temelie a viitoarei stațiuni balneo-climaterice din zilele noastre, Eforie.[3]

Ioan Movilă a creat stațiunea Techirghiol-Movilă (numită ulterior Băile Movilă, Carmen Sylva și Vasile Roaită) pe terenul cumpărat de la moștenitorii lui Mihail Kogălniceanu. Mihail Kogălniceanu primise acest teren drept recompensă pentru patriotismul dovedit în Revoluția de la 1848 și în Războiul de Independență al României (1877-1878).

Locuitorii orașului Eforie au ridicat o statuie în Parcul Central al orașului în cinstea acestuia.

În anul 1924, la împlinirea a 25 de ani de la întemeierea stațiunii balneare Techirghiol, s-a bătut o medalie comemorativă, din argint și bronz, având pe avers chipul întemeietorului acesteia, Ioan I. Movilă.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gheorghe Buzdugan, Gheorghe Niculiță, Medalii și plachete românești, Editura științifică, București, 1971, pag. 114, 265

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aurelia Lapusan (). „Ivonna Movila, in 1999: "Viata mea a fost si a rămas un lung proces de restitutio". Ziua de Constanta. Accesat în . 
  2. ^ Aurelia Lapusan (). „Mostenirile lui Movila au fost donate domeniului public inainte de a fi nationalizate”. Ziua de Constanta. Accesat în . 
  3. ^ „Istoria școlii și a localității Carmen Sylva”. Arhivat din original la . Accesat în .