Sari la conținut

Insula Obbola

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Insula Obbola

Fotografie din avion asupra părții de est a insulei, cu zona Obbola și podul omonim de pe drumul E12
Geografie
Insula Obbola se află în Suedia
Insula Obbola
Insula Obbola
Insula Obbola (Suedia)
,
Insula Obbola se află în Comitatul Västerbotten
Insula Obbola
Insula Obbola
Insula Obbola (Comitatul Västerbotten)
Ocean/MareRâul Ume
Golful Botnic  Modificați la Wikidata
Coordonate63°42′N 20°18′E ({{PAGENAME}}) / 63.7°N 20.3°E
Suprafață24,31 km²
Lungime10 km
Lățime3 km
Țară
Suedia
Comitatele SuedieiComitatul Västerbotten
Comunele SuedieiComuna Umeå
Cel mai mare orașObbola ()

Obbola (în suedeză Obbolaön) este o insulă situată în partea de est a Suediei, în comitatul Västerbotten, la gura de vărsare a râului Ume în zona Kvarken a golfului Botnic. Are o suprafață totală de 2341 ha [1]. Lungimea insulei de la nord la sud este de 10 km, în timp ce lățimea ei maximă (de la est la vest) măsoară 3 km. Majoritatea suprafeței Obbolaön este acoperită cu păduri de fag. În partea de est a insulei se află localitatea (zona urbană) omonimă, ce are rol de centru industrial și parțial port maritim al orașului Umeå. Rezervația naturală Delta Râului Ume se extinde în partea de nord a insulei. Obbolaön este traversată de drumul E12, care prin intermediul podului Obbola (denumit alternativ podul Holmsund) face legătura, peste insula Holmen, cu orașul Holmsund localizat la est de principala localitate de pe insulă.

Faruri[modificare | modificare sursă]

În partea de sud-est a insulei, nu departe de strâmtoarea Bredskärsund, care separă Obbolaön de insulița Bredskär se găsesc două faruri maritime, Bredskärsund övre (în traducere liberă Bredskärsund Superior) și Bredskärsund nedre (în traducere liberă Bredskersund inferior), acesta din urmă având statutul de byggnadsminne (edificiu istoric protejat prin lege, titulatură similară celei de monument istoric din România) din data de 5 iunie 2008[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20160303202852/http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Kust-strander-och-oar/13042/13049/21205/ Birou Central de Statistică Suedez, 2016. Arhivat
  2. ^ Lagskydd, Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet. Accesat 16 decembrie 2020.