Insula Bioko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Insula Bioko
Malabo a 13-oct-01.jpg
Harta insulei Bioko din satelit
Geografie
Bioko.png
PozițieLacul Golful Guineei, Oceanul Atlantic
Coordonate3°30′N 8°42′E
Suprafață2.017 km²
Lungime70 km
Cel mai înalt punctPico Basile (3,012 m)
Țară
Guineea Ecuatorială Guineea Ecuatorială'
ProvinciiBioko Norte, Bioko Sur
CapitalăMalabo
Demografie
Populație124.000
Grupuri etniceBubi, Fang, fernandinhos, Igbo .

Bioko este o insulă de origine vulcanică situată în Golful Guineei, la vest de continentul african. Face parte din statul Guineea Ecuatorială. În vremurile coloniale a purtat numele de Fernando Poo și redenumită Masie Ngueme Biyogo în timpul politicii de africanizare a dictatorului omonim. În 1979, odată cu înlăturarea dictatorului de la putere, insula capătă denumirea actuală. Populațiile Bubi i-au dat denumirea de Otcho.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Insula de origine vulcanică are o lungime de 70 km (măsurată pe axa NNE - SSV) și o suprafață de 2.017 km2. Altitudinea maximă de 3012 m este atinsă în vârful Pico Basile. La fel ca și insulele São Tomé, Principe, Pagalu, Bioko este dispusă pe Linia Camerunului, o falie care se extinde din zona Golfului Guineei până la lacul Ciad.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populația insulei numără aproximativ 124.000 locuitori. Cea mai mare parte a acestora fac parte din populația Bubi. Restul locuitorilor sunt fie fernandinhos, spanioli, camerunezi sau nigerieni.

Localități[modificare | modificare sursă]

Cel mai mare oraș de pe insulă îl reprezintă capitala Guineei Ecuatoriale, Malabo. Malabo are un port și un aeroport internațional. Alte așezări urbane notabile sunt Luba, Baney și Riaba.