Insula Bioko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Insula Bioko
Malabo a 13-oct-01.jpg
Harta insulei Bioko din satelit
Geografie
Bioko.png
Poziție Lacul Golful Guineei, Oceanul Atlantic
Coordonate 3°30′N 8°42′E / 3.5°N 8.7°E / 3.5; 8.7
Suprafață 2.017 km²
Lungime 70 km
Cel mai înalt punct Pico Basile (3,012 m)
Țară
Guineea Ecuatorială Guineea Ecuatorială'
Provincii Bioko Norte, Bioko Sur
Capitală Malabo
Demografie
Populație 124.000
Grupuri etnice Bubi, Fang, fernandinhos, Igbo .

Bioko este o insulă de origine vulcanică situată în Golful Guineei, la vest de continentul african. Face parte din statul Guineea Ecuatorială. În vremurile coloniale a purtat numele de Fernando Poo și redenumită Masie Ngueme Biyogo în timpul politicii de africanizare a dictatorului omonim. În 1979, odată cu înlăturarea dictatorului de la putere, insula capătă denumirea actuală. Populațiile Bubi i-au dat denumirea de Otcho.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Insula de origine vulcanică are o lungime de 70 km (măsurată pe axa NNE - SSV) și o suprafață de 2.017 km2. Altitudinea maximă de 3012 m este atinsă în vârful Pico Basile. La fel ca și insulele São Tomé, Principe, Pagalu, Bioko este dispusă pe Linia Camerunului, o falie care se extinde din zona Golfului Guineei până la lacul Ciad.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populația insulei numără aproximativ 124.000 locuitori. Cea mai mare parte a acestora fac parte din populația Bubi. Restul locuitorilor sunt fie fernandinhos, spanioli, camerunezi sau nigerieni.

Localități[modificare | modificare sursă]

Cel mai mare oraș de pe insulă îl reprezintă capitala Guineei Ecuatoriale, Malabo. Malabo are un port și un aeroport internațional. Alte așezări urbane notabile sunt Luba, Baney și Riaba.