Insula Bioko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Insula Bioko

Harta insulei Bioko din satelit
Geografie
PozițieLacul Golful Guineei, Oceanul Atlantic
Ocean/MareGolful Guineei  Modificați la Wikidata
Coordonate3°30′N 8°42′E ({{PAGENAME}}) / 3.5°N 8.7°E
Suprafață2.017 km²
Lungime70 km
Lățime32 km  Modificați la Wikidata
Cel mai înalt punctPico Basile (3,012 m)
Țară
Guineea Ecuatorială Guineea Ecuatorială'
ProvinciiBioko Norte, Bioko Sur
CapitalăMalabo
Demografie
Populație124.000
Grupuri etniceBubi, Fang, fernandinhos, Igbo .

Bioko este o insulă de origine vulcanică situată în Golful Guineei, la vest de continentul african. Face parte din statul Guineea Ecuatorială. În vremurile coloniale a purtat numele de Fernando Poo și redenumită Masie Ngueme Biyogo în timpul politicii de africanizare a dictatorului omonim. În 1979, odată cu înlăturarea dictatorului de la putere, insula capătă denumirea actuală. Populațiile Bubi i-au dat denumirea de Otcho.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Insula de origine vulcanică are o lungime de 70 km (măsurată pe axa NNE - SSV) și o suprafață de 2.017 km2. Altitudinea maximă de 3012 m este atinsă în vârful Pico Basile. La fel ca și insulele São Tomé, Principe, Pagalu, Bioko este dispusă pe Linia Camerunului, o falie care se extinde din zona Golfului Guineei până la lacul Ciad.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populația insulei numără aproximativ 124.000 locuitori. Cea mai mare parte a acestora fac parte din populația Bubi. Restul locuitorilor sunt fie fernandinhos, spanioli, camerunezi sau nigerieni.

Localități[modificare | modificare sursă]

Cel mai mare oraș de pe insulă îl reprezintă capitala Guineei Ecuatoriale, Malabo. Malabo are un port și un aeroport internațional. Alte așezări urbane notabile sunt Luba, Baney și Riaba.