Institutul Euro-Chinez pentru Energii Curate și Regenerabile

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Institutul Euro-Chinez pentru Energii Curate și Regenerabile (CE-ICARE)

L'institut ICARE sur le campus de l'université des S&T HuaZhong
Informații
FondatăIulie 2010
Localizare
Țara Republica Populară Chineză
OrașWuhan, Hubei
Conducere
DecanChinez : Profesor Huang ShuHong (HUST)
European : Profesor Michel Farine (ParisTech)
Alte informații
AfiliereParisTech
Universitatea de Științe ș Tehnologii Huazhong
Comisia Europeană
Ministerul Educației din Republica Populară Chineză
Prezență web
CE-ICARE

Institutul Euro-Chinez pentru Energii Curate și Regenerabile (CE-ICARE; în chineză simplificată 中欧清洁与可再生能源学院) este o instituție de învățământ superior si de cercetare fondată în iulie 2010, cu sediul în campusul universității de Știinte si Tehnologii HuaZhong, în Wuhan (provincia Hubei, China). ICARE este al treilea institut euro-chinez creat in China, după Școala Euro-Chineză de Comerț Internațional din Shanghai[1], creată în 1984 (inițial cunoscută sub numele de Institutul Euro-Chinez de Management) și Școala Euro-Chineză de Drept din Beijing[2] creată în 2008.

Crearea institutului ICARE este rezultatul unui acord semnat în 2009 de către comisarul european pentru Relații Internaționale, Doamna Benita Ferrero-Walder, și Domnul Gao Hucheng, ministrul chinez al Comerțului Exterior, în cadrul colaborării euro-chineze pentru protecția mediului înconjurător și pentru lupta împotriva schimbării climatice.

Misiunea acestui institut este de a ajuta China să implementeze activități manageriale și tehnologice ce au ca scop reducerea consumului de carburanți fosili și limitarea emisiilor de CO2, favorizându-se astfel folosirea energiilor regenerabile și ameliorându-se eficacitatea energetică.[3]

Institutul ICARE[modificare | modificare sursă]

Institutul ICARE, a cărui ambiție este sa devină un institut de referință în domeniul energiilor regenerabile și al eficacității energetice din China, oferă, atât studenților cât și cadrelor și inginerilor chinezi, un învățământ și o expertiză de nivel ridicat. Pentru aceasta, Institutul lucrează în parteneriat cu un consorțiu de universități și școli de inginerie compus din 7 membri europeni și 3 membri chinezi.[4][5]

Programele Institutului[modificare | modificare sursă]

Diploma de Master Energii Curate si Regenerabile[modificare | modificare sursă]

Este o diplomă de Master dublă : Masterul în « Științele și Tehnologiile energiei » al universității de Științe și Tehnologii HuaZhong (HUST) și Masterul « Energii Curate și Regenerabile » al ParisTech (CARE Arhivat în , la Wayback Machine.), destinat studenților ce au obținut deja o diplomă în domeniul ingineriei sau într-un alt domeniu pertinent din punct de vedere științific, în discipline în care China duce o lipsă acută de cadre și ingineri calificați. Limba de predare este engleza, majoritatea profesorilor fiind europeni, însă sunt și profesori chinezi. Domeniile de studiu sunt energia solara (fotovoltaică și termică), energia eoliană, biomasa, geotermia, hidrogen și stocarea de energie, precum și eficacitatea energetică. În ultimele șase luni ale Masterului, studenții au oportunitatea de a pune în practică cunoștințele teoretice, efectuând un stagiu de cercetare într-un laborator din China sau din Europa. Actuelmente, 160 de studenți urmeaza cursurile de Master (Master 1 și Master 2). Prima promoție a obținut diploma (Master dublu Paris Tech și HuaZhong) pe 15 martie 2013.

Formare Continuă pentru cadre și ingineri[modificare | modificare sursă]

Pentru a răspunde nevoilor de formare a cadrelor (manageri, ingineri etc) din companiile chineze și internaționale din domeniul energiilor curate și regenerabile, ICARE dezvoltă actualmente o platformă dedicată formării continue. Programe scurte de formare de înalt nivel și concepute în funcție de nevoile exprimate, sunt dezvoltate, pe de-o parte, de către experții din universitățile și școlile de inginerie partenere ale consorțiului, dar și de către întreprinderi specializate. Primele sesiuni de formare au avut loc în ianuarie 2013, având ca subiect tehnologiile energiei fotovoltaice[6].

Platforma de Cercetare[modificare | modificare sursă]

O Platforma de Cercetare (PR) este actualmente în curs de dezvoltare pentru a facilita schimburile de doctoranzi și supervizarea acestora de către universitățile europene și chineze. Platforma de Cercetare reprezintă de asemenea o modalitate de a facilita contactele, întâlnirile și demararea de proiecte comune între profesorii europeni, în timpul perioadei de predare a acestora în China, și profesorii chinezi. În fiecare an, specialiști europeni de renume internațional dau conferințe la institului ICARE.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Școala Euro-Chineză de Comerț Internațional
  2. ^ „Școala Euro-Chineză de Drept din Beijing”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Education a weapon in fight against record pollution in University World News”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Broșura ICARE”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Poster ICARE”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Tehnologiile energiei fotovoltaice”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Conferințe la institutul ICARE 2012-2013[nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Site oficial English Arhivat în , la Wayback Machine. Site oficial Chinese

ParisTech’s Master CARE Arhivat în , la Wayback Machine.

The ICARE Institute Arhivat în , la Wayback Machine. (under construction)

Delegația Uniunii Europene in China