Ilie Pintilie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ilie Pintilie
Date personale
Născut 1903
Iași, România
Decedat 10 noiembrie 1940, (37 de ani)
închisoarea Doftana, România
Naționalitate română
Activitate
Partid politic Partidul Comunist din România
Profesie muncitor feroviar, grevist

Ilie Pintilie (n. 1903, Iași - d. 10 noiembrie 1940, Doftana) a fost un lider comunist român, mort în urma cutremurului din anul 1940 în închisoarea Doftana.

Era de profesie muncitor feroviar. Ilie Pintilie a participat la organizarea marilor acțiuni greviste din februarie 1933, coordonând sindicatele de la Atelierele CFR din Iași, Cernăuți și Pașcani și ținând legătura cu comuniștii de la Atelierele CFR Grivița prin oamenii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

A fost arestat și închis la închisoarea Doftana, unde a fost șef al celulei comuniste din închisoare, fiind contestat de către Gheorghe Gheorghiu-Dej, care-i va succede ulterior. Pintilie a murit în urma cutremurului din data de 10 noiembrie 1940, sub zidurile Doftanei.

După instaurarea regimului comunist, a fost trecut în galeria comuniștilor ilegaliști. Un număr mare de străzi au primit numele lui Ilie Pintilie. Casa în care s-a născut a devenit Casa memorială Ilie Pintilie, dărâmatǎ dupǎ cǎderea regimului comunist. După construirea Mausoleului Eroilor Comuniști din Parcul Carol, osemintele sale au fost amplasate într-o criptă aflată în semicercul din jurul monumentului, de unde au fost exhumate în anul 1991, odată cu dezafectarea mausoleului, fiind mutate într-un alt cimitir.

Vezi și[modificare | modificare sursă]