Ileana Grigoriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ileana Grigoriu a fost fosta soție a poetului și scriitorului român Ion Creangă. Nu se cunosc foarte multe detalii despre viața ei, dar se știe că a fost fiica unui negustor de lână din Focșani.

Ileana Grigoriu s-a căsătorit cu Ion Creangă în anul 1873, când acesta avea deja 50 de ani, iar ea era mult mai tânără decât el. Căsătoria lor a fost una nefericită, deoarece Ion Creangă era deja bătrân și bolnav, iar Ileana nu împărtășea pasiunea sa pentru literatură. În plus, există unele surse care susțin că Ileana ar fi avut o aventură cu un alt bărbat, ceea ce ar fi dus la separarea celor doi soți.

Se știe că Ileana a avut doi copii cu Ion Creangă, un băiat numit Constantin și o fată numită Maria. Constantin a murit la o vârstă fragedă, în timp ce Maria s-a căsătorit cu un medic și a trăit la Iași.

În ciuda acestor probleme, Ileana Grigoriu a avut un rol important în viața poetului, fiind una dintre principalele surse de inspirație pentru personajele sale feminine din literatura sa. De asemenea, Ileana a avut o relație strânsă cu familia lui Creangă, fiind iubită de copiii acestuia și de alți membri ai familiei.

După separarea de Ion Creangă, Ileana s-a mutat la București, unde a trăit singură și a avut o viață modestă. Nu se cunosc multe detalii despre ultimii ani ai vieții sale, dar se știe că a murit în anul 1922, la vârsta de 68 de ani.