Degajare interzisă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Icing)
Salt la: Navigare, căutare
Icing. Situaţia A - degajare interzisă. Situaţia B - degajare permisă.

Degajarea interzisă (în engleză icing) este o situație în hochei pe gheață, când pucul, dupa ce a fost trimis de un jucător al echipei care se află în atac, traversează cel puțin 2 linii roșii (ultima din ele fiind linia porții). În acest caz, arbitrul de linie (linesman) va opri jocul, și pucul va fi repus în joc (faceoff) în zona de apărare a echipei care a comis infracțiunea. Diferența între ligile de hochei nord-americane (NHL, AHL, etc.) și cele europene este că în cele din urmă jocul este oprit odată ce pucul depășește linia porții, în timp ce în America este nevoie ca un jucător din echipa care se află în apărare (cu excepția portarului) să ajungă primul la puc, altfel jocul fiind lăsat să continue.

De asemenea, această regulă nu este aplicată în următoarele situații:

  1. dacă echipa care a comis degajarea interzisă este în inferioritate numerică (shorthanded).
  2. dacă abritrul consideră că echipa care se află în apărare putea să intercepteze pucul înainte ca acesta să treacă de linia porții.
  3. dacă arbitrul consideră că degajarea interzisă a fost rezultatul unei încercări realizabile de a pasa pucul.

Această regulă a fost introdusă pentru a preveni situațiile în care jucătorii echipei mai slabe (sau ai acelei echipe care este aproape de victorie spre finalul meciului) încearcă să tragă de timp prin degajarea pucului cât mai departe de propria poartă.

Referințe[modificare | modificare sursă]