Iakiv Șah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iakiv Șah
Date personale
Născut1541 Modificați la Wikidata
Decedat1583 (42 de ani) Modificați la Wikidata
Kaniv, Regiunea Cerkasî, Ucraina Modificați la Wikidata

Iakiv (Kostiantîn) Șah (în ucraineană Яків (Костянтин) Шах, în poloneză Jakub Szach, în rusă Яков (Константин) Шах; n. ? - d. ?, Kaniv, regiunea Cerkasî, azi în Ucraina) a fost un lider militar și politic cazac, hatman al cazacilor zaporojeni în perioada 1576-1578[1] sau 1577—1579,[2] precum și pretendent la tronul Moldovei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Istoricul polonez Marcin Bielski scrie în „Cronica Poloniei” („Kronika Polska”) că liderul cazacilor Iakiv Șah a condus un detașament de cazaci în serviciului guvernatorului de Kiev, cneazul Constantin Ostrogski. Detașamentul condus de Iakiv Șah l-a atacat pe Nipru în anii 1576-1577 pe ambasadorul tătar, care se întorcea de la o întrevedere de la Moscova cu țarul rus, ceea ce a provocat o serie de invazii tătare în Volînia.

În 1577 a luat parte împreună cu un detașament de 600 de cazaci (după alte surse, detașamentul avea doar 330 de cazaci[3]) la expediția în Moldova a prietenului său Ioan Potcoavă,[4] alungându-l pe domnul Petru Șchiopul și proclamându-l pe Potcoavă ca domn al Moldovei. Noul domn l-a numit pe Șah ca hatman al Moldovei.[4] La scurtă vreme, Petru Șchiopul a revenit cu o armată puternică de munteni, tătari din Bugeac și turci din Dobrogea, recâștigându-și tronul după Bătălia din satul Docolina în care cazacii lui Șah au luptat vitejește.[3] Hatmanul Șah l-a sprijinit apoi pe Alexandru, fratele lui Ioan Potcoavă.[4]

El a condus campanii militare împotriva Hanatului Crimeii și Turciei și a luptat cu polonezii. În urma unei serii de conflicte cu autoritățile, Iakiv Șah a fost arestat și închis de polonezi într-o mănăstire ortodoxă din Kaniv lângă Kiev, unde a murit.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Украинская Гетманщина 1486−10.11.1764 © Word Wide Historical Project (Всемирный исторический проект), 2004-2011
  2. ^ Яків Шах — гетьман запорозьких козаків (1577—1579) Arhivat în , la Wayback Machine. Проект «Українці в світі» © 2008 ВО «За Помісну Україну!» uc
  3. ^ a b Grigore Ureche, Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă (1359-1594).
  4. ^ a b c Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ioan Vodă cel Cumplit, 1865.

Legături externe[modificare | modificare sursă]